Sverige vann VM-premiären

Foto: Mathilda Ahlberg, Bildbyrån

Sverige mot Ryssland blev en historisk match, där historien inte upprepade sig. Blågult behöll kylan i sommarhettan i Kazan och vände till seger via shoot-out.
– De hade tung press men vi gör det sensationellt bra, sade Jesper Knutsson till Handbollskanalen.

– När vi mött dem har vi alltid varit nära men inte lyckats att slå dem, sade förbundskaptenen i försnacket apropå premiärmotståndaren.

Det visade sig dock att Sverige hade Ryssland inom räckhåll – inte minst mentalt.

– De handlade om att vi hade respekt för att möta dem på hemmaplan. Men det är ingen mardrömsmotståndare, de valde ju oss och styrde spelupplägget för att de trodde att de skulle vinna och bli tvåa i gruppen.

I början gick det enligt plan för Ryssland. Trots alla finter, kämpatakter och trix fick Sverige släppa motståndet en bit ifrån sig.
– Vi var lite för ärliga i första set, det var också lite för stor anspänning, sade Knutsson.

Den spelande förbundskapten var, givet sin roll som specialist och spelfördelare, poängmaskin för Sverige.

Han stod också för det första målet. Martin Käck kom igenom fint på kanten men Ryssland hade en målvakt som läste snurrarna och försvarsspelare som fick fingrarna emellan på inspelen.

Bakåt fick Sverige inte lika mycket med sig. De sista två-tre minuterna var setvinsten mer eller mindre säker till rysk 1-0-ledning.

Betydligt fler blågula ledningsmål kom under den andra tiominutersperioden. Mycket tack vare Kävlingspelaren Käck som hade mutat in sandytan längst ut till höger.
– I andra set får han mycket plats och mycket att jobba med. Ryssland vill ha honom i lägen men lyckas inte få tag i det. Jag släpper hellre bollen till Käck om vi är två mot en så länge han inte missar.

August Elmberg och Peter Stelleck turades om i mål och fick tag i bollarna, fyra minuter från slutet hade Sverige fyra poängs försprång.

Stolpträff och avblåst anfall till sist. Sverige behöll ändå lugnet och kvitterade inför en nervig shoot-out.

Där snurrade VM-debutanterna som aldrig förr, satte samtliga sina försök.
– Det är som fotbollsstraffar, man ska ha marginalerna med sig. När vi gör första räddningen sätter vi press på dem, det blir viktigt.

När Stellecks utsträckta högerben hindrade ett ryskt försök var segern nära. Det spelade mindre roll att domarna plockade bort en poäng från Hampus Dahlqvists avslut.
– En bedömningssak, man kan inte bara snurra utan måste göra ett jämfota hopp och sätta fötterna mot mål. Hampus sätter dem rakt fram och det underlättar när man är vänsterhänt, sade Knutsson.

Det ryska stödet dominerade på läktarna men de blågula supportrarna med flaggor och hela häften med hejaramsor i högsta hugg hördes mer och mer.

Philip Larsson avslutade sin första mästerskapsmatch med att överlista den ryska målvakten innan det stora jublet utbröt.
– Fantastiskt och sensationellt, log förbundskaptenen efter premiärtriumfen.

Klockan 15.30 spelar Sverige sin andra match, mot Brasilien.

VM Beachhandboll, grupp D
Ryssland–Sverige 1–2 (20–13, 18–24, 6-9)

Sverige: Martin Käck 15, Jesper Knutsson 12 (8), Philip Larsson 6, Henrik Dahlberg 6, Hampus Dahlqvist 3 (2), August Elmberg 2, Niklas Ekberg 2.

Målskyttar i shoot-out: Ekberg, Käck, Dahlberg, Dahlqvist (1p), Larsson.

Brasilien–USA 2–0 (23–10, 26–17)