Sverige redo för beach-EM – Rasmus Dovsjö: ”Vill ta medalj”

Helene Bernhardz. Foto: Tommy Holl/Handbollslandslaget

Sverige åker till EM i Polen med elva spelare, som handbollslandslaget.se presenterar. Flera garvade namn som nådde nya höjder med VM-semifinalen ifjor finns med, plus mästerskapsdebutanten Rasmus Dovsjö.

– Jag känner själv att jag kört på det jag tycker känns bra och har utvecklats med det, säger han till Handbollskanalen.

Hela truppen är identisk med uppställningen i landskamperna mot Norge för halvannan vecka sedan.

Därmed fritt från överraskningar, Rasmus Dovsjö som avancerat från fjorårets bruttotrupp till en ordinarie landslagsplats tillhör ändå de nya inslagen.

Handbollslandslaget.se konstaterar att 23-åringen kan fungera både som målvakt och mittsexa. Det är starkt dubbeljobbat, men utan platsbytet i slutet av förra säsongen hade EM förmodligen inte blivit verklighet.

– Vi saknade utespelare och jag fick komma in. Sen har jag alltid tyckt om att spela där, att snurra och göra mål är ju inte fel, säger den omskolade keepern. 

– Jag har börjat tänka helt annorlunda sedan jag fick börja spela som utespelare. Mycket jag kan ha nytta av som målvakt, men jag har inte fått chansen att använda de kunskaperna ännu, fortsätter Dovsjö.

Kuststaden i Trelleborg är Dovsjös klubbadress större delen av året. När utomhussäsongen startar upp bär han mästarlagets Göteborg BHC:s tröja, utan att tveka om var satsningen är som störst.

– Inomhussäsongen handlar mer om att hålla igång under vintern och få till konditionen. Jag har spelat handboll sedan jag var tio år gammal. Beachhandboll är fruktansvärt mycket roligare, det är en ny sport som utvecklas, säger han.

Numera är det svenska landslaget med och för utvecklingen framåt. Femteplatsen i förra EM följdes upp med sprakande insatser fram till semifinal i VM senast.

Och nu?

– Vi vill ta medalj och har en bra trupp som visat vad vi kan, säger Dovsjö.

På EM:s öppningsdag (2 juli) spelar Sverige inte mindre än tre matcher och möter Frankrike, Montenegro och Polen. Den som tycker det känns ovanligt har förmodligen aldrig ägnat sig åt beachhandboll på riktigt. 

– I många turneringar med klubblagen kör vi tre, fyra, fem matcher om dagen. Men det blir viktiga gruppmatcher som avgör mycket så vi behöver ladda upp ordentligt.

Sveriges trupp till EM beachhandboll
Källa: Handbollslandslaget.se
Målvakt:
August Elmberg, Göteborg BHC
Peter Stelleck, Göteborg BHC
Vänster:
Niklas Ekberg, Göteborg BHC
Erik Wessberg, Göteborg BHC
Mitt:
Jesper Knutsson, Göteborg BHC
Samuel Dahlin, Borlänge HK
Höger:
Martin Käck, HK Ankaret
Hampus Dahlqvist, Torslanda HK
Mittsex:
Henrik Dahlberg, Göteborg BHC
Rasmus Dovsjö, Kuststadens HK
Försvar:
Christoffer Mässing, Göteborg BHC