Sverige knäckte USA – kvartsfinalplatsen klar för beachherrarna

Martin Käck. Foto (arkiv): Uros Hocevar/EHF

Sverige fick tillgång till huvudbanan och bemästrade ett erfaret USA i Qatarhettan. En bra avslutning i båda seten grundlade segern, till sist fick vinnarlaget ta Golden Goal till hjälp. – Vi har klarat av vårt första mål, sade Heléne Bernhardtz efteråt.

Slutspelsplatsen säkrad i en match som först rusade iväg till 12–12. Sverige utnyttjade luckorna i USA:s uppsökande försvarsspel. Öppna lägen för Rasmus Dovsjö blev dock motsvarande fria utrymmen för inspel när motståndarna gick till attack.

Sverige gick bet några gånger mot den amerikanske målvakten men fick ändå med sig plus från perioden när USA hade för många spelare på banan.

Martin Käck prickade rätt från högerkanten och 10–0 gjorde susen mot slutet av setet, USA kunde bara hyfsa siffrorna och låg under 0–1.

– Vi börjar ganska bedrövligt men sedan gör vi de bästa fem minuterna hittills i turneringen, sade Bernhardtz om setvinsten.

Motståndarnas rutin var ett av hindren, lägg därtill väderläget med 36 värmegrader.

– Det var nog i skuggan, log förbundskaptenen.

– Det kokar i spelarna, de blir blöta direkt när de kommer ur bussen, fortsatte Bernhardtz sedan Sverige klarat utmaningen till sportslig seger.

Först väntade dock dagens sista set. Fler bollmotningar av Erik Finch fick Sverige något ur balans, försvaret fick hålla linjen för att utjämna.

– Vi får nästan inga målvaktsräddningar, jobbar stenhårt för att få dem till ganska långa anfall. Men vi kommer till lägen hela tiden, det är positivt.

Henrik Dahlberg briljerade bakåt och upplösningen blev dramatisk värre. Sverige hade segern i sin hand men fick slagsida med ett par bolltapp. Med bara 20 sekunder kvar fick blågult tillbaka bollen med chans att avgöra.

Det första försöket strandade med avblåsning. Efter uppkast väntade nästa möjlighet, Golden Goal där försvarsspecialisten Erik Wessberg forcerade in bollen utan att bry sig om att gå efter två poäng.

19–18 på tavlan räckte. Sverige tog sin tredje seger i World Beach Games och har kvartsfinal i sikte – efter Brasilienmatchen på söndag där andraplatsen står på spel.

Sverige–USA 2–0 (23–18, 19–18)