Sverige förlorade mot Spanien – får spela om brons

Foto: Niclas Dovsjö/ @nicdov

Sverige kontrade på Spaniens ledning och tog semifinalen i World Beach Games till shoot out. Väl där levde spänningen till sista omgången, ett missat skott släckte beachlandslagets finalmöjlighet.

– Det är väldigt tungt just nu. Vi spelar bra i en jämn match, förlorar på marginalen, sade Heléne Bernhardtz efteråt.

Förbundskapten fick hantera skiftande intryck med få måls förändring. I kvartsfinalen var det svenskt jubel efter shoot out, på tisdagskvällen fick man uppleva motståndarnas armar i luften i samma tävlingsform.

– Inför shoot out känner vi oss starka men bägge lagen sätter sina skott, fram till den sista omgången.

Där det blir bom för er?

– Ja, en målvaktsräddning och de kan göra ett poäng som räcker i det läget, sade Bernhardtz.

Från start verkade semifinal inte som maximal utdelning, även om det tog några anfall att hitta nät för blågult. Vid 4–4 var det reparerat, August Elmberg hann emellan på några spanska avslut.

Målvaktstrenden höll dessvärre inte i sig, Spanien låg i startgroparna för ett nytt ryck och drog ifrån med tre raka mål.

Rasmus Dovsjö var indisponibel även i semifinalen, Sverige gick en man kort med följdverkningar i taktiken.

– Vi får gå hårdare än vanligt, oftast vill vi göra några byten anfall-försvar men här får flera hänga både framåt och bakåt. Det tar lite extra, sade Bernhardtz.

Henrik Dahlberg och Martin Käcks snurrverksamhet ökade hoppet för Sverige, motståndarna höll dock undan med avgörande poäng till 22–20.

Beachhandboll brukar vara en svängig sport. Blågult utnyttjade möjligheten att vända blad med flera ledningsmål i början av andra set.

Passningsspelet fungerade fint och Erik Wessberg tog plats bland målskyttarna. De flesta fullträffarna fick emellertid en spansk replik.

Sverige höll tungan rätt i mun i kvitteringsstressen, Dahlberg avslutade i princip felfritt som poängmaskin nummer ett innan Wessbergs 17–14 gjorde försprånget ointagligt.

På plats i Doha var det bita-på-naglarna-underhållning ända in i kaklet. Shoot out och små marginaler, Spanien gjorde inga misstag medan Sverige noterades för ett skott som inte nådde nät på sluttampen.

En match (onsdag 16.00) finns kvar på agendan. Efter återhämtning börjar beachherrarna uppladdningen med en första mästerskapsmedalj som mål.

– Ni ska vi första skaka av oss det här. Sedan går vi för bronset som vi fortfarande kan ta hem.

Tia i EM i somras, nu har ni chans till medalj på världsnivå. Hur går det ihop?

– Så är beachhandbollen, små marginaler. I EM förlorade vi två matcher på shoot out första dagen, här vann vi, tog oss till slutspel och slog ut Ungern på shoot out, sade Bernhardtz.

– Vi är fysiskt förberedda, sedan har värmen tillkommit och den går inte att föreställa sig med luftfuktigheten.  Matcherna vi har spelat på kvällen har varit väldigt tuffa, lade förbundskaptenen till.

Spanien–Sverige 2–1 (22–20, 16–17, 9–8)
Sverige
: Henrik Dahlberg 14, Martin Käck 14, Jesper Knutsson 6, Erik Wessberg 5, Hampus Dahlqvist 4, Niklas Ekberg 2.