Sverige föll på nytt i U18-VM

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Huvudrundan har förändrat förutsättningarna i VM i Heraklion. Sverige hade tre raka segrar, nu två förluster och behöver vända trenden för att nå kvartsfinal. Klart är att Kroatien var bättre i torsdagens andra match och toppar tabellen efter 2-0.

Sverige fick en bra start i eftermiddagsmatchen, 8–4 på tavlan och Victor Paldanius hittade ofta nät. Kroatien kunde emellertid sticka emellan med fint samarbete mellan målvakt och försvar som stängde ytorna.

Varken höga inspel till linjen eller kantluckor ledde till nätkänning och Kroatiens 10–1 i en period av första set blev vägvinnande.

Tre måls underläge var mer än landslaget kunde hämta in. Oscar Johansson fick fin träff i en forcering, ett avblåst kvitteringsläge var det närmaste Sverige kom innan slutsiffrorna 17–20.

Andra set liknande det förra, tidig ledning för Sverige där Albin Henriksson bidrog till trycket. Kroatien var dock aldrig långt borta, målvaktsmatchen var lika jämn som totalkampen med 18–18 och tre minuter kvar.

Många öppna lägen åt båda håll innebar få överkomliga bommar. Sverige tappade initiativet, Kroatien tog över ledningen vid 22–24 och fick ytterligare försprång när bollen rann ur händerna tidigt i de blågula attackerna. Henriksson höll hoppet uppe som bäste poängplockare efter paus, men Kroatien hade en satsning kvar och punkterade matchen med en poäng i sitt sista anfall.

Kroatien är också enda lag med sex poäng med en omgång kvar av huvudrundan. Sverige är med i getingboet på fyra poäng, fredag eftermiddag mot Frankrike finns en slutspelsplats i potten för U18-herrarna.

Sverige–Kroatien 0–2 (17–20, 28–29)
Poäng, Sverige: Victor Paldanius 16, Albin Henriksson 12, Oscar Johansson 8, Johan Samuelsson 7, Gustav Hanssen 2.

Tabellen: Kroatien 6p, Sverige, Iran, Brasilien & Frankrike 4p, Qatar 2p.

Sveriges poängliga efter fem matcher
Albin Henriksson 74
Victor Paldanius 52
Oscar Johansson 44
Johan Samuelsson 35
Gustav Hanssen 14