Rutinerad trupp slår ur underläge i beach-VM

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Som av en slump och succé fastnade han för sporten. Åtta år senare laddar Sverige med spelande förbundskaptenen Jesper Knutsson för VM-debut i beachhandboll.
– Det betyder mycket om vi ska hänga med i svängen, säger han till Handbollskanalen.

Femteplatsen i EM förra året skapar den unika möjligheten. För första gången har landslaget ett världsomspännande mästerskap på programmet.

Sånt kan få den mest garvade att bli ödmjuk.
– Det är väldigt stort. Jag har jobbat i åtta år med beachhandboll, det är inte många dagar som varit som de här, säger Knutsson som är mitt uppe i de sista förberedelserna.

På plats i Kazan är det skarpt läge direkt för blågult. Gruppspel med totalt tre matcher tisdag och onsdag, tre av fyra lag går vidare till mellanrundan.
– Det var första gången vi gick vidare till mellanrundan i EM förra året så nu vet vi vad det handlar om. Vi möter Ryssland i första matchen, sedan Brasilien när vi är inne i det och USA i tredje matchen. Det programmet kan passa oss bra och oavsett hur det går ska vi jobba vidare för att ta en så bra placering som möjligt, säger Knutsson och ser en svår grupp framför sig.

– När jag ritade upp en mardrömslottning var alla de här lagen med. Brasilien vann World Games och är stora favoriter, Ryssland spelar på hemmaplan och var tvåa i EM. När vi mött dem har vi alltid varit nära men inte lyckats att slå dem.

– På pappret är det upplagt att det avgörs mot USA i sista matchen. Jag tycker att vi är ett bättre lag men nu handlar det om VM och allt ställs på sin spets, säger förbundskaptenen.

Har Sydamerika fler lag som dominerar?
– De har ett par vassa lag men Europa är den bästa kontinenten. Brasilien är bra men laget börjar bli äldre, Spanien och Qatar slåss också i toppen.

Efter femteplatsen i EM har Sverige haft en handfull läger och några turneringar som uppladdning till landslagets största upplevelse hittills.

Alla samarbeten ska sitta även på rysk sand, spelformens speciella förutsättningar är tiomannatruppen redan väl bekant med.
– Beachhandboll bygger mycket på timing, få till lägen för avsluten som ger två poäng. Det kan vara inflight, som en japan i handbollen eller snurrar på 360 grader. Ofta tar vi ut målvakten och sätter in spelare med väst, både målvakten och specialisten som är en slags mittnia får två poäng för sina mål.

Hur mycket kombinationer kör ni med i landslaget?
– Inte så mycket, men det finns andra lag som använder sig av det.

Vad är styrkan hos er?
– Vi har en mix av det mesta men vår starkaste sida är försvarsspelet. Där har vi en uppställning med Erik Nilsson och Niklas Ekberg som är top of the line, säger förbundskaptenen.

– Vi har en ganska rutinerad trupp, sju spelare från Göteborg och tre från Kävlinge som är de två stora klubbarna. Två debutanter, Philip Larsson och Christoffer Mässing följer med, fortsätter Knutsson som stått för urvalet från en mindre krets.

– Det är väl 30 spelare som varit aktuella, runt 15-20 har varit med på olika landslagsläger men jag har gått mycket på förra EM.

Hur fungerar din roll som spelande förbundskapten?
– Det har verkligen varit en kul roll, jag har en dialog varje dag med Tony Carlsson och Heléne Bernhardtz och vi har jobbat väldigt tajt i flera år. Sen kanske det sticker i ögonen och några anser att de ska vara med och spela istället för mig men som jag ser det nu har jag fog för att jag är den bästa specialisten och då är det svårt att ifrågasätta.

”Bengan” inspirerar beachlandslaget
Matchcoachningen blir förstås speciell, en inspirerad förbundskapten förespråkar frihet under ansvar.
– Vi jobbar lite likt Bengan Johanssons upplägg, två målvakter som sköter sin roll nästa själv. I samråd med Tony och mig men vi lägger oss inte i så mycket. Erik och Niklas som kommer från var sitt lag sköter taktiken i försvarsspelet, sen försöker jag och Tony ha lite kontakt inför varje anfall.

Sverige är ett av 16 lag i VM, fler och fler länder tar sporten på fullt allvar.

Hur kan beachhandbollen utvecklas?
– Det handlar om att vi behöver bli fler lag och det skapas genom en annan typ av verksamhet. Ungdomsbeachhandbollen är ju igång så det knakar och det finns en del duktiga men det gäller att de som testar fortsätter och kör i framtiden.

– Det finns ju beachhandbollsplaner på så många ställen och givetvis Åhus där jag älskar atmosfären. Men vi kommer aldrig ifrån att det också är lite av en övermäktig motståndare, de flesta nöjer sig med att spela där. Vi vill ha mer samarbete, de ska inte byta regler men att få vara en del av Åhus med det vi gör skulle göra allt bättre, säger Knutsson som också tränar HP Warta till hösten.

Det hör till saken att hans egen beachhandbollsresa fick fart och tydlig riktning just i den skånska strandmetropolen.
– Det var lite av en slump att vi vann där 2010, vi hade ingen aning om någonting så det var en väldig praktskräll. Sedan har vi hållit på, fick ett officiellt landslag 2015 och det senaste året har vi förtjänat och fått mer stöd från SHF. Verksamheten tar form, men det är också långt kvar, säger Knutsson och blickar fram mot nästa milstolpe. VM-premiären med Sverige i Kazan.

VM beachhandboll 24-29 juli, deltagande länder
grupp A: Kroatien, Iran, Uruguay, Argentina
grupp B: Spanien, Ungern, Vietnam, Nya Zeeland
grupp C: Qatar, Oman, Australien, Danmark
grupp D: Brasilien, Ryssland, USA, Sverige

Beachlandslagets matcher
24 juli Ryssland–Sverige (10.30)
24 juli Sverige–Brasilien (15.30)
25 juli USA–Sverige (15.40)
Samtliga matcher i turneringen sänds via webbström på turneringens hemsida.

Sveriges trupp i VM
August Elmberg, Målvakt
Hampus Dahlqvist, Högerkant/specialist
Jesper Knutsson, Specialist
Erik Nilsson, Pivot/vänsterkant
Philip Larsson, Pivot
Henrik Dahlberg, Pivot/vänsterkant/specialist
Niklas Ekberg, Vänsterkant
Christoffer Mässing, Försvarare
Peter Stelleck, Målvakt,
Martin Käck, Högerkant/vänsterkant