Jesper Knutsson vill att Sverige drar nytta av VM-framgången

Nyss debutanter i VM, nu överraskningslaget som går upp i kvartsfinal mot Iran (8.00 lördag) som favorit. Sveriges spel, matchvändningar och kyla i avgörande lägen imponerar ännu mer än resultaten.
– Det är svårt att göra det mycket bättre än vi har gjort, säger Jesper Knutsson.

– Visst, vi har haft sämre perioder i flera matcher men håller de perioderna kortare än normalt och har enorm moral i laget, fortsätter förbundskaptenen.

– Vi visade det redan på EM. När vi hade förlorat mot Norge var vi i princip ute men vi kom tillbaka. Många kände att vi fick en andra chans där, sedan dess har vi presterat bättre och bättre och det har hänt väldigt mycket.

Med all önskvärd tydlighet är Sverige bättre än någonsin. Raden av knäckta motståndare talar sitt tydliga språk.

EM-tvåan Ryssland, fyrfaldiga världsmästaren Brasilien, ett slitstarkt USA följt av Oman och hårda derbynöten Danmark.

I fredagsmatchen mot Qatar gick luften förvisso ur. Motståndet var mer taggat och effektivt, vann välförtjänt i raka set även om Sverige kvicknade till i slutet av det andra.

Det går att argumentera för att matchen helt saknade betydelse för den kvartsfinalklara gruppsegraren, och för att kommande motståndare nu fick enklare att spana in svenska svagheter.

Tidigare i turneringen har nivån varit solid. Alla har fallit för de öppnande passningarna, läckra snurrarna och inte minst den täta defensiven som Sverige tagit i bruk.

Jesper Knutsson har mer än en gång framhållit försvaret som viktig faktor.
– Tillsammans med Danmark har vi ett försvarsspel som är bäst i världen. Det är arbetet som ligger bakom som gör det. Erik Nilsson gör det fantastiskt bra, Henrik Dahlberg tillhör de bättre på sin position och nu har vi fått in Christoffer Mässing väldigt bra i en tung roll. Som debutant hade han mest att bevisa men han har klivit fram fint.

Kan du förklara för otränade ögon vad ni gör så bra bakåt?
– Man måste hindra mittsexor och japaner, det är fokus på att trycka ut motståndaren till dåliga lägen.

Du också pekat på marginaler och flyt i segerraden, det känns något blygsamt?
– Så är beachhandbollen, det funkar så med marginaler till slut. Men anledningen till att det fungerar så bra är att vi är trygga i det vi gör. Se på Danmarks-matchen, de vinner uppkastet men ingen backar undan. Vi har fått lagen vi möter att känna att de har allt att förlora.

Från start deltog Sverige både på sand och i medieskugga, när landslaget inleder finalhelgen finns ett annat tryck.
– Det börjar hända grejer, de nämnde oss i Sportnytt, på SVT:s sajt och på text-TV – Radiosporten ska ringa till en av spelarna, säger Knutsson som upplever att pendeln svänger på andra håll.

– Jag vill inte på något sätt kritisera, men ser man på twitter de senaste åren har det varit en del debatt huruvida vi är ett plojgäng som åker runt. Nu är folk mer imponerade, det betyder så mycket att synas och vi gör ju det här för att vi vill bli bättre.

Vad betyder framgången hittills för svensk beachhandboll?
– Det är verkligen så bra det kan bli. För första gången åker vi på ett mästerskap med 100 procent stöd från förbundet, lägger de så mycket pengar på oss gäller det också att visa dem att det inte är förgäves, säger Knutsson och berättar om Sveriges stötteapparat under VM.

– Vi är noggranna, ser ofta en match med motståndaren live och tar en annan i videogenomgång. Vi har resurser för att göra det, dessutom har vi två fysioteraeputer som håller oss i bästa form. Här finns verkligen allt vi behöver.

Med tanke på mediasurret och intresset för sporten – hur tar ni vara på det efteråt?
– Vi har gått ifrån att vara ett kompisgäng till att börja bygga än stabil ungdomsverksamhet. Givetvis behövs fler beachklubbar men det är ett tungt jobb och befinner sig bara i sin linda.

– Även för förbundet är det nytt. När vi blev femma i EM var det oväntat, alla mästerskap kostar pengar och det är en verksamhet som inte funnits tidigare i SHF. Tony Carlsson har startat med ett arbete, förhoppningsvis kan han jobba på med allt större ansvar, säger Knutsson som är gammal i gemet.

På plats i Kazan finns även en blågul klick med fans som höjer upplevelsen och står sig väl i konkurrensen.
– Familj och flickvänner har varit med både på EM och VM. Förutom Ryssland har vi det klart starkaste stödet på läktaren, det är precis den typen av support vi behöver, säger Knutsson inför kvartsfinalen.

VM Beachhandboll,
mellanrunda grupp II

Qatar–Sverige 2–0 (26–12, 18–16)
Sverige: Philip Larsson 10, Jesper Knutsson 6, Erik Nilsson 4, Martin Käck 4, Hampus Dahlqvist 2, Niklas Ekberg 2.

Danmark–Brasilien 2–1 (10–20, 29–26, 7–6)
Oman–Ryssland 2–1 (12–24, 16–15, 11–10)
Sverige, Ryssland, Brasilien och Danmark vidare till kvartsfinal.

Sveriges poängliga i VM
Martin Käck, 54
Jesper Knutsson, 55
Philip Larsson, 36
Henrik Dahlberg&Hampus Dahlqvist, 34

Övriga resultat
VM Beachhandboll, herrar
mellanrunda grupp I, Kroatien–Spanien 2–1
Uruguay–Vietnam 2–0
Iran–Ungern 1–2
Kroatien, Spanien, Ungern och Iran vidare till kvartsfinal.

Sverige spelar kvartsfinal (8.00), därefter antingen semifinal eller placeringsomgång på lördag.

Samtliga matcher sänds som webbström via arrangörens hemsida.

VM Beachhandboll, damer
mellanrunda grupp I, Spanien–Polen 2–0
Grekland–Uruguay 2–1
Paraguay–Taiwan 2–1
Spanien, Polen, Grekland och Paraguay vidare till kvartsfinal.
grupp II, Brasilien–Norge 2–0
Ryssland–Vietnam 2–0
Thailand–Danmark 0–2
Brasilien, Ryssland, Norge och Danmark vidare till kvartsfinal.