Jesper Knutsson: ”Imponerande med vårt väldigt unga lag”

Göteborg BHC i Champions Cup, Catania. Foto: Göteborg BHC.

Regntunga skyar, sena återbud och stora spelarförändringar inför turneringen. Sak samma för den svenska mästaren mot Europa-eliten, Göteborg BHC har nått kvartsfinal på herrsidan i Champions Cup.

– Vi har en haft en förhoppning, men det är imponerande med vårt väldigt unga lag. Flera är med för första gången på den här nivån, säger Jesper Knutsson till Handbollskanalen.

GHBC-truppen på Sicilien består till hälften av juniorer. Bara tre av tio spelare fanns med i laget som vann SM-guld tidigare i år.

Jesper Knutsson, tillika förbundskapten för beachlandslaget som blev VM-fyra i somras har fått hålla ett öppet sinne för lagbygget sent på säsongen.

– När vi var i Champions Cup 2015 och 2016 spelade de flesta i division 1 och kunde ta uppehåll. Nu har vi killar som är igång i Allsvenskan, tappar spelare där och det har kommit tre återbud med tanke på jobb och skola. Men vi har det lag vi har, säger han.

Torsdagens seger mot Melita Falcons från Malta satt långt inne. För att säkra kvartsfinalplatsen krävdes shoot-out på nytt, mot Bernlaget BHC 1898.

Med en målvakt i centrum?

– Ja, Rasmus Dovsjö har gjort det bra i båda shoot-outen, räddade nio av tolv eller något liknande. Nu fick han också göra det sista målet, berömde Knutsson.

Sist i gruppspelet blev det förlust mot ryska Krasnodar?

– Nästan hela deras lag består av landslagsspelare. På klubblagsnivå är det bland det bästa man kan få möta, vi gör en otroligt fin insats och är bara tre poäng ifrån i slutet av andra set.

Apropå landslag, känner ni som klubblag av större respekt från motståndare efter Sveriges VM-resultat?

– Ja, det märker vi på lagen vi möter. Sen inser de ju också att vi är här med unga killar men det är bra att de är här och tar för sig.

I Catania är också GHBC:s damer, ännu färskare debutanter på den internationella scenen. Laget är borta från slutspel och medaljstrid men vann i den sista gruppomgången och spelar för att nå nionde plats under helgen.

– Det är första gången de är ute, de märker att det är en annan nivå, säger Jesper Knutsson.

Regntungt och svårspelat
Om GHBC är på rätt plats för att utvecklas är hela turneringen månne på fel ställe. Efter fyra år på Gran Canaria arrangeras Champions Cup i ett regntungt Catania.

– Det ska vara väldigt solsäkert men nu har det tydligen varit extremt dåligt väder i en månad. Det är ganska varmt men svårt för dem att förbereda sig. Man märker det på flera planer att sanden är betydligt sämre än vad vi är vana vid.

– Det samlar bara på sig vatten, sanden blir aldrig torr, säger Knutsson.

Hur påverkas spelet av det?

– Man ser det framförallt på damsidan att det blir mycket korrigeringar. Spelarna har problem att greppa bollen, vi kan inte heller spela med samma spel och kan inte trycka lika mycket som annars. Det är väldigt tydligt att det är färre poäng än vanligt i turneringen, säger Knutsson.

Han är fast besluten att gilla läget. I kvartsfinalen på lördag förmiddag möter GHBC:s herrar en annan turneringsfavorit – Detono Zagreb.

– Ett väldigt bra lag, men jag ser ingen anledning att vi inte kan vinna, fortsätter Knutsson.

Champions Cup 2 november
Herrar
BHC 1898 Bern–Göteborg BHC 1–2 (20–18, 13–18, 8–10)
GHBC: Samuel Armgren 14, Rasmus Dovsjö 8, Jesper Knutsson 8, Daniel Lundstedt 8, Jim Johnzon 8.
”Ekaterinodar” Krasnodar–Göteborg BHC 2–0 (15–12, 17–14)

GHBC: Fredrik Forsman 6, Emanuel Steen 6, Samuel Armgren 4, Jesper Knutsson 4, Samuel Dahlin 2, Rasmus Dovsjö 2, Daniel Lundstedt 2.

Damer
London Angels–Göteborg BHC 0–2 (8–15, 6–12)
GHBC: Isabelle Svahn 8, Emmy Erixon 8, Amanda Björndahl 4, Lina Barksten 3, Isabella Johnsson 2, Maja Cedergren 2.

Spelprogram lördag
(08:45) Göteborg BHC–DHG Odense (placeringsmatch, dam)
(11:00) Detono Zagreb–Göteborg BHC (kvartsfinal, herr)
(12:30/13:15) placeringsmatch, dam
(15:30/16:15) semifinal/placeringmatch, herr