Isabelle Svahn står säkert i sanden – storskytt i Göteborgs nya beachbygge

Göteborg BHC – Isabelle Svahn överst till vänster. Foto: Göteborg BHC.

I förra veckan nätade hon åtta gånger i en hall på Hisingen. För Isabelle Svahn är steget dock kort från seriespel till beachäventyr. Under helgen, på Sicilien matchade snurrspecialisten de bästa poängplockarna i Champions Cup.

Med sin rutin och många år i sporten var Svahn något av en stöttepelare när Göteborg BHC gjorde internationell debut, i den nuvarande konstellationen.

Ett lagbygge som liknade ett lapptäcke, med inslag från olika delar av landet.

– Vi är ett gäng som kommer från Göteborg från början, spelar med Torslanda i Allsvenskan. Sedan har vi fått in några yngre tjejer från Borlänge. Tony Carlsson och Helene (Bernhardtz) har dragit igång rejält där uppe och spelarna som kommit till oss är superduktiga, säger Svahn till Handbollskanalen.

Träningspassen tillsammans var lätt räknade. Medan tillskotten från Dalarna drog nytta av skollov med flera dagar på plats som uppladdning kom erfarenheten till Catania efter veckans ordinarie jobb – strax innan första matchen.

Vädret var kinkigt, GHBC förlorade sina två första kamper bland eliten av Europas klubbar. Sedan hände och vände det, laget började likna något med tre segrar på fyra försök. Det landade i en elfteplats till slut.

– Vi gör en bra turnering efter förutsättningarna. Jag är stolta över det vi åstadkommit, säger Svahn.

– Trots att vi inte tränat ihop så mycket skapar vi målchanser och bra lägen. Vi har också bra målvaktsspel i många matcher. Sen märks det att vi inte har samma rutin som de andra lagen, vi förlorar en gång på shoot-out där vi inte varit så ofta som lag, fortsätter hon.

Hur går ni vidare, geografin verkar tala emot gruppen?

– Det blir en utmaning men har vi god framhållning kan vi förhoppningsvis få till fler träningar. Många av tjejerna kan också komma ifråga för nästa mästerskap, så vi behöver träna vidare.

Svahn har själv varit en del av stommen i både klubb- och landslag. Mästerskapsdebut i Lloret de Mar 2015, när hon lärt sig att behärska inslagen som sticker ut på sanden.

– Det var faktiskt Jesper Knutsson som tog med till ett träningsläger för ett antal år sedan. Jag trodde att vi skulle spela en cup och hade ingen aning. När de sade att jag skulle snurra tänkte jag: vad har jag gett mig in på. Det var början på en jätterolig resa, säger Svahn och efterlyser fler intressenter.

Spelare som både sätter igång och stannar i grenen.

– Det är en del ruljans på folk, vi behöver kontinuitet med vilka som tränar och spelar. Det har varit nyckeln för killarnas framgång, samma träningsgrupp i många år.

Vilka andra steg behövs för att ni ska närma er toppen?

– Helt ärligt handlar mycket om att träning ger resultat. Vi märker hur samspelta de andra lagen är och det får vi inte till utan att åka på fler turneringar och ta nästa kliv.

Många delar sin tid och kör inomhushandboll under vinterhalvåret. Hur långt räcker den träningen i beachhandbollen?

– Nja, det är ganska stor skillnad, framförallt för att det är en helt annan teknik här. Vi kör många japaner och spelupplägget är en vanesak. En annan skillnad mot inomhus är att man inte får vara så fysisk, vi har fått en del utvisningar här, ler Svahn.

Nästa vecka lär Svahn vara tillbaka i Bjurslätt/Torslandas färger. I summeringen från Champions Cup räckte 27-åringens poäng till en tredjeplats i skytteligan.

De flesta kom på specialiteten som numera sitter i ryggmärgen.

– Jag har fått till min snurr. Sen är det en skillnad jämfört med när vi spelar SM, här finns fler spelare som när duktiga på att blocka. Men med min rutin lyckas jag skjuta förbi blocket, säger hon.

Ungerskt, kroatiskt och svenska domare i final
Damfinalen mellan Multichem-Szentendrei N.K.E., Ungern och portugisiska GRD Leca gick till shoot-out. Matchvinnare, med bara ett insläppt skott när det skulle avgöras blev den ungerska målvakten Agnes Kokai.

Detono Zagreb som slog ut GHBC i kvartsfinal tog hem guldet. Till sist knuffade man den regerande mästaren ”Ekaterinodar” Krasnodar av tronen med 2–0. Finalen dömdes av Martin Gomér och Johan Gomér som fick ännu en fjäder i hatten.

Champions Cup 4 november
Damer
Match om elfte plats,
Team Italia—Göteborg BHC 0–2 (19–20, 12–13)
GHBC: Isabelle Svahn 16, Emmy Erixon 7, Lina Barksten 7, Maja Cedergren 2.

Herrar
Match om femte plats,
HEI Skaering–Göteborg BHC 2–0 (26–18, 15–12)
GHBC: Jesper Knutsson 12, Samuel Armgren 8, Fredrik Forsman 6, Rasmus Dovsjö 4.