Göteborg svensk mästare i beachhandboll

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

SM i Beachhandboll kunde ta plats i kalendern igen efter två inställda upplagor. Göteborg BHC var redo för succé och presenterade störst guldkvaliteter i anfallsvariation och försvarspositioner bland de fyra lagen som ställde upp.

– Det är mäktigt. Jag var med för några år sedan när vi tog bronset, så gött att få revansch, sade Ella Larsson i SVT:s sändning.

Göteborg vann alla tre matcher i gruppspelet och hade favoritskapet på plats, inför turneringen såväl som när semifinalerna drog igång.

Slutspelsmotståndaren, Ljungsbro HF hade helt enkelt inte samma grundkapacitet att falla tillbaka på i snurrspelet. Där Göteborg bidrog med högre tempo och anfallsdelikatesser kunde Ljungsbro bara hitta nät med enpoängare.

Göteborg hade sex poängplockare bara i första set, Ida Rosenback var bäst med elva och målvakten Ella Johansson kunde skicka in ett par bollar i öppet mål.

Ljungsbro stoppade ett par anfall och kunde också ta ledning två minuter efter pausvilan. Ett kortvarigt grepp, Göteborg gick om med nästa, kvicka attack och satsade vidare mot finalen. Ella Larsson förvaltade kontringsbollar och spänningen rann iväg från huvudbanan, 14–8 till slut.

Lindeskolans IF och Lund duellerade två gånger med olika resultat. Lindeskolan vann det första mötet på shoot out, Lunds lördagsform innebar seger i två raka set.

I finalen kunde Göteborg vinna mark tidigt, Ida Rosenback prickade krysset med 5–2 och skaffade sig fint utrymme inne på linjen. Lund jobbade sig in i setet med Ellinor Liljedahls träffprocent, men starten straffade sig och Ella Larsson kunde näta när Göteborg höll undan bekvämt.

GBHC var inte fläckfritt i avsluten, men störde också Lund tydligt på andra sidan planen. Larssons spelvändning gav 4–0 i upptakten av andra set. Sabina Roos spräckte nollan för Lund efter fyra minuter, lite för sent för att kompensera för Göteborgs ryck.

Ella Johanssons parader tog udden av skyttarnas energi. Bella Videll stoppade visserligen Göteborg från att glänsa framåt men i SM-historiken spelade Lunds räddningar mindre roll.

Larsson snurrade in 11–4 en dryg minut innan segerjublet. Sommarens uppdrag utfört och matchvinnaren skötte prioriteringarna.

– Beachhandboll är ganska mycket en säsongssport som man spelar på sommaren. Det är klart att jag vill satsa, komma långt och komma med i landslagsuttagningar. Men under hösten och vintern är det vanlig handboll i Alingsås (HK) som gäller, sade hon till SVT.

Semifinal,
Göteborg BHC–Ljungsbro HF 2–0 (23–7, 14–8)
Lindeskolans IF–Lunds BHC 0–2
Final,
Göteborg BHC–Lunds BHC 2–0 (20–12, 13–6)