Göteborg och Skara vann SM-guld

Jesper Knutsson. Foto (Arkiv): Christoffer Borg Mattisson.

Efter en långhelg på sanden vid Åsundens strand försvarade Göteborg BHC herrguldet i beach-SM. Skara HF:s damer kom med SHE-rutin, mycket inspiration och triumferade i raka set.

Göteborg var laget att slå – men ingen gjorde det i mästerskapet. I gruppspelet markerade GHBC rejält mot tidigare utmanaren Kävlinge HK, semifinalen blev en stabil seger över Rya från Borlänge som råkar vara andralag till guldklubben.

Bara ett hinder kvar, HK Ankaret som inlett en rejäl satsning och nådde ända till finalen på första försöket. Väl där visade Göteborg klassen, vann med 22–10 och 22-6 över två set.

Mästarlaget fick en novembertur till Champions Cup på Sicilien som belöning för fjorårssegern. Favorit i repris väntar och GHBC har mer i sikte.

– Nästa år ska vi ut på Europa-touren och försöka kvalificera oss för EBT Finals, ett slutspel för topplagen i Europa.

– Där har vi aldrig varit med, och det vore häftigt att kvalificera oss dit, sade Jesper Knutsson tidigare till svenskhandboll.se.

Skara HF föll i finalen mot Göteborg 2018. Ett år i högsta serien senare var laget redo för revansch i Ulricehamn.

Mikaela Johansson och Lovisa Kardell agerade stöttepelare till en hel del debutanter i beachvärlden och Skara fick slag på Västkustdominanter och övriga utmanare.

I semifinalen skickade man ut Göteborg, Torslanda fick nöja med silver när Skara prickat formen också till guldkampen.

– -Vi gick ut och hade kul. Att vi inte kände press utan bara ville ha roligt spelade förstås roll för att det gick så bra för oss, sade Mikaela Johansson till klubbens hemsida.