EXTRA: Sverige femma i EM – klara för VM

Foto Tommy Holl/ IBL

Trots att Sverige åkte ut redan i kvartsfinalen mot Spanien levde fortfarande drömmen om en VM-plats. Tack vare vinst, 2-1, mot Ukraina på söndagen säkrade det svenska herrlandslaget i beachhandboll VM-biljetten. 

Sverige åkte tidigare i helgen ut ur EM-turneringen efter förlust i kvartsfinalen mot Spanien. Trots det fanns fortfarande en chans att säkra den där eftertraktade platsen till nästa års VM-turnering. Allt som krävdes var att Sverige säkrade femteplatsen genom att slå Danmark och därefter Ukraina.

Först ut var matchen mot Danmark, där Sverige tog en stabil 2-0-vinst. På söndagen var det så dags för den helt avgörande matchen mot Ukraina, där vinnaren skulle få åka till nästa års VM.

Ukraina vann det första setet med hela nio bollar, 22-13, men i det andra setet hade Sverige vaknat till liv. 22-20 slutade setet och straffläggning var ett faktum. Väl där var det Sverige som var starkast och de blågula kunde till slut säkra VM-platsen tack vare 7-4 i straffläggningen.

Jesper Knutsson var bärande sett över hela matchen med sina elva mål. Den hårt skjutande svensken kom också med i fansens lag för hela turneringen.

VM i beachhandboll avgörs i Ryssland nästa år. Det blir första gången någonsin som ett svenskt landslag medverkar i VM i beachhandboll.