EXTRA: EM-guld till Sverige i U17-EM

Sverige vann U17-EM förra året. – och har tre raka segrar i U18-VM. Foto: © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Efter en heroisk insats blev det finalseger för Sverige mot Spanien i U17-EM i beachhandboll. Nya stjärnor har tänts på en strandhimmel som glimmar denna julisöndag i Bulgarien.

Wow, bara wow! Vilken final vi fick uppleva i herrarnas U17-EM i beachhandboll. Sverige ställdes i finalen mot giganten Spanien som inte tappat ett enda set i hela turneringen. Och som huserade några av Europas och världens största stjärnor. Kolla bara en lirare som Joaquin Varo Gallardo.

Blågult fick också en tuff start i första set. Spanien valde otroligt tät bevakning på svenska poängkungen Victor ”Palle” Paldanius och det gav rödgul utdelning. 30-21 i spansk favör efter första 10 minuterna och ett vilket lag som helst, utom detta svenska lag, hade kunnat vika ner sig.

För det svenska U17-landslaget repade mod, vann första uppkast och satte direkt 2-0 i andra set. Svenskarna rann gång på gång igenom det spanska försvaret som plötsligt såg ihåligt ut. Ett par räddningar gav ett försprång på typ sex poäng och Sverige växte in i matchen.

Spanien har dock hög kvalitet och tack vare den plus lite medvind med både domslut, bollstudsar och stressade felbeslut från svenskarna kröp de närmare och närmare. Det blev så nära att det var helt jämnt, 26-26, så att andra set avgjordes på ett golden goal. Sverige vann uppkastet och drog dit 27-26 vilket tog matchen till shoot out.

Och om det var spännande fram till nu så blev matchen nu en klassiker.

För både Spanien och Sverige var enormt säkra i den första fem-rundan. Den spanske målvakten försökte flera gånger störa svenskarna genom att rusa ut och sätta press men de blågula placerade säkert in bollen i nät. Det hela gick till golden shoot out, alltså en shoot out-omgång i taget.

Här fick Spanien ett övertag. Och skulle bara avgöra genom en enkel enpoängare. Men så dök Oscar Johansson upp från ingenstans för de spanska spelarna. Alltså bokstavligt talat dök. Den svenske målvakten dök in och bröt inte bara en utan två spanska bollbanor och räddade ett utsatt läge till svenskt guld.

Det var Paldanius som fick sätta segerpoängen men det här var en laginsats. Från Johansson i mål till specialist Hanssen till Fogelholm, Nederman och den utvisade Andersson. Och ett namn kvar att nämna: Henriksson. Vilken insats i finalen av Albin Henriksson.

Så klart också stor eloge till ledarna med förbundskapten Jesper Knutsson i team med Tony Carlsson, Heléne Bernhardtz och Jennie Classon.

Sveriges första medalj på den internationella beach-scenen är ett faktum och med tanke på hur många planer och spelare som ploppar upp runt om i landet var det här otroligt roligt.

All-star Team

Fair Play Team: Romania
Best Goalkeeper: Antonio Kranjcevic (Croatia)
Best Defender: Oscar Johannson (Sweden)
Top Scorer: Victor Paldanius (131 points)
MVP: Joaquin Varo Gallardo (Spain)

Svenska guldtruppen

Målvakter
David Neij, Halmstad HF
Simon Holmqvist, Halmstad HF

Vänster
Albin Henriksson, Torslanda HK
William Nederman, Kävlinge HK

Höger
Victor Paldanius, H43 Lund
Gustav Hanssen, Torslanda HK

Specialister
Felix Fogelholm, Torslanda HK
Morgan Eklund, Lindesbergs IF

Linjer
Linus Andersson, Torslanda HK
Oscar Johansson, H43 Lund