Domare blev attackerade i Åhus Beach

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.

Under beachhandbollturneringen i Åhus fick domare, vid skilda tillfällen, ta emot påhopp av olika slag. En av dem var till slut tvungen att söka skydd bakom sekretariatet, rapporterar Kvällsposten.

Emilia Wiklund har tagit del av publikfesten i det skånska handbollsfästet med visselpipan i hand. Hennes upplevelser under 2019 skiljer sig dramatiskt från tidigare år.

– Om ett lag förlorat med mycket har de kunnat komma fram och tacka för matchen. Men nästan varje match där det förlorande laget förlorat med max tre bollar har det varit domarens fel, säger hon till Kvällsposten.

Händelseförloppet kring en ungdomsmatch har fått 18-åringen att förlora glädjen som domare. Wiklund blev träffad av bollen efter ett spelarkast, en åskådare riktade ett slag mot henne som träffade håret. Efter förlängning och matchslut mötte domaren en storm av hot och öknamn från spelare och ledare.

– Jag kände att det var jobbigt, jag har aldrig varit med om det förut. Jag tycker det är förjävligt och är upprörd, säger Wiklund till Kvällsposten sedan hon fått söka skydd bakom sekretariatets bord.

En annan domare, Ellen Hansson, berättar för KvP om kommentarer som inte hör hemma i idrottens värld. Både Hansson och Wiklund avbröt sitt dömande i Åhus för året.

Tävlingschefen Mikael Thelander:

– Vi tar jätteavstånd från hur ledarna har agerat och agerar genom att prata med lagen och huvudledaren för dessa föreningar. Vi accepterar inte att domare och personal blir utskällda, säger han till Kristianstadsbladet innan han ger sin bild av domarmiljön under hela turneringen.

– Min känsla är att det har varit mer gemytligt och det är en bild som styrks av att vi har haft färre ärenden totalt sett i år. I tävlingskansliet har vi till exempel inte behandlat en enda protest vilket är jättepositivt, säger han till Kristianstadsbladet.