Bikinitvånget kan försvinna efter norska klagomål

Isabelle Svahn. Bild: Niclas Dovsjö, Instagram: @nicdov

De internationella kraven på hur stora, eller små, bikinidelarna ska vara i damernas beachhandboll kan försvinna. Det efter att det norska handbollsförbundet lyft frågan till EHF, det rapporterar NRK och SVT.

Bikinitrosorna i damernas beachhandbollklädsel får vara max tio centimeter höga och dessutom ska spelarna bära en åtsittande sport-BH. Det är de internationella kraven för spelarna, men kanske inte mycket längre.

Det norska handbollsförbundet har fått igenom ett förslag på EHF:s kongress om att ta bort den kontroversiella regeln. Även förbundskaptenen för svenska herrlandslaget i beachhandboll, Heléne Bernhardtz, ställer sig bakom Norges beslut.

”Utan att ha hunnit läsa norska medier, kan jag säga att SHF har samma syn som Norge på klädfrågan för tjejerna. SHF önskar också att det ska slopas och har på nationell nivå gjort tillåtelse till avsteg från den klädregeln”, skriver hon i ett meddelande till SVT Sport.

Det är oklart, och förmodligen o-troligt, att klädreglerna hinner försvinna redan till sommarens OS i Tokyo, men inför mästerskapet därefter ”måste det vara i mål”, säger norska förbundets president Kåre Geir Lio till NRK.