Beachherrarna kammade noll mot Ryssland och Portugal

Rasmus Dovsjö. Foto (arkiv): Jozo Cabraja / kolektiff / EHF

Sverige får fler dystra nollpoängare än snygga tvåor i beach-EM. Det blev två nya nederlag mot Ryssland och Portugal, vilket gör att blågult som bäst kan konkurrera om niondeplatsen. 

Mot Ryssland gjorde Sverige en av sina bättre matcher i Varna, men kom ändå ut som förlorare efter två tajta set.

Det trista trendbrottet i första set startade från 20–18 och en straff i ribban. Martin Käck och Rasmus Dovsjö stod för pålitliga snurrar och utnyttjade linjelägen på sluttampen. Ryssland kvitterade flera gånger, i Golden Goal bommade lagen var sitt anfall innan Konstantin Vinokur fick ett inspel och satte bollen högt i nät.

Det blev färre mål men också brantare uppförsbacke efter pausen, dessutom ett rött kort på Alfred Joelsson-

Efter 10–10 och halva andra halvlek gjorde Ryssland ett ryck till sex pluspoäng. Sverige pressade på men kom aldrig närmare än 16–18 i slutminuten, innan Ryssland prickade rätt i sin sista attack.

Med andra förutsättningar kunde beachherrarna ha tagit insatsen mot Ryssland som ett steg i positiv riktning.

– Jag tycker ändå att vi gjorde en bra match med mycket poäng framåt även om vi släppte in många också. Alla lade in en stor arbetsinsats och kämpade på ända in i slutet, det är jag jättenöjd över. De var dock snäppet bättre eftersom de vann, men spelet såg ganska bra ut och om det fortsätter såhär så kommer det komma vinster, sade Helene Bernhardtz till handbollslandslaget.se.

Förbundskaptenen fick uppleva ytterligare en förlust när Sverige mötte Portugal. Förvisso i shootout efter att Sverige bommat tillfället att sy ihop matchen i andra set.

– Det var väldigt små marginaler, men vi har haft svårt att avgöra i de tajta momenten och så blev det i dag också. I shootouten var vi inte tillräckligt bra sedan, sade Bernhardtz till handbollslandslaget.se.

Noll poäng och jumboposition i huvudrundan gör att landslaget är borta från slutspelsresonemanget och får kliva av kampen om kvartsfinal.

EM är dock inte över, en match i huvudrundan (Tyskland fredag 13.00) plus tre placeringsmatcher i helgen återstår för Sveriges del.

Ryssland–Sverige 2–0 (28–26, 20–16)
Sverige: Jesper Knutsson 12, Martin Käck 12, Rasmus Dovsjö 10, August Elmberg 2, Hampus Dahlqvist 2, Fredrik Sunesson 2, Niklas Ekberg 2.

Portugal–Sverige 2–1 (24–27, 23–22, 8–6)
Sverige: Rasmus Dovsjö 17, Martin Käck 10, Hampus Dahlqvist 10, Niklas Ekberg 8, Jesper Knutsson 8, Philip Larsson 2.