Beachhandboll: Frankrike också redo att bryta mot regler

Frankrike stöttar det norska landslaget i beachhandboll. Foto från norska landslagets instagram.

Det franska beachhandbollslandslaget sluter nu upp bakom Norges protest mot klädkoden i damernas internationella matcher. Frankrike meddelar att de också kommer att bryta mot reglerna som säger att spelarna måste spela i bikinitrosor.

Frankrikes damlandslag i beachhandboll kräver nu att själva få välja sin outfit och inte längre påtvingas spela i bikini, rapporterar den franska tidningen L’équipe. Spelarna bestrider de straff som kan utdömas ifall de bär andra kläder.

– Vissa spelare känner sig inte bekväma med bikinin. De måste hoppa, springa och vända. Målvakterna paraderar genom att sprida benen isär. Under menstruationscykler lämnar bikinin inte något val för vilket skydd som kan användas. Att bära bikini är ett komplex för vissa, och mäns kläder verkar bekvämare att spela i, säger den franska spelaren Valérie Nicolas.

Det norska handbollslandslaget i beachhandboll ansökte om att få spela sommarens EM-turnering i shorts istället för bikinitrosor. Det europeiska handbollsförbundet (EHF) avslog ansökan, men norskorna valde att ändå spela i shorts under bronsmatchen mot Spanien. Det fick till följd att det norska handbollsförbundet bötfälldes med 1500 kronor per spelare. Norge har fått stort stöd internationellt och flera aktörer har erbjudit sig att betala lagets böter, bland dem den amerikanska sångerskan P!nk.

Det internationella handbollsförbundet (IHF) publicerade ett statement för ett par dagar sedan, där de meddelade att IHF kommer att ta ställning till ett nytt förslag under en kongress i november. De klargjorde också att ”utövarna kommer i första hand och att de lyssnar på vad de har att säga”. Däremot skriver de att ”de inte kommer att kunna ta något beslut utan att analysera proceduren kring en implementering samt att flera steg kommer att behöva tas för att nya regler ska kunna genomföras”.

Handbollskanalen har kontaktat IHF för att få mer information om tidsplanen, men inte fått något svar.

Länk: L’équipe de France de beach handball ne veut plus jouer en bikini non plus