Beach-EM: Tydlig premiärförlust för Sverige

Martin Käck. Foto (arkiv): Uros Hocevar/EHF

En kombination av kvicka uppspel och ständiga linjelägen fällde Sverige mot Kroatien. Blågult får ladda om efter 0–2 och mindre effekt på anfallsspelet i EM-premiären.

– Vi måste sätta våra lägen och spela smart bakåt, sade Helene Bernhardtz efteråt.

Kroatien forcerade bättre över två gånger tio minuter i Varna. Den gemensamma nämnaren var att motståndet ofta skapade bättre tid och mer utrymme att avsluta fritt medan Sverige ibland hamnade i pressade kantlägen med begränsad snurrmarginal.

– Vi kommer till lägen men missar för mycket, sade förbundskaptenen.

Beachherrarna inledde visserligen inspirerat med en placeringssäker Martin Käck och klurigt försvar. Det tidiga 4–0-försprånget blev dock kvickt uppätet och illavarslande snart passerat.

Kroatien kom igång med snabba uppspel och kraft i avsluten, samtidigt saknade blågult lite variation. När bollen väl nådde fram ledde frilägena ofta till bom eller fördenskull räddning av den kroatiske keepern David Henigman.

Det röda laget tog bollen raskt från det egna målet till offensiv linje och bjöd dessutom på högre träffprocent. Totalt 25 poäng var lika med setseger, Sverige halkade efter med fem-sju poäng och kom aldrig nära mot slutet.

Landslaget behövde positiva vibbar men det var svårt att hindra ett slagkraftigt Kroatien även efter den korta pausen. Höga inspel till linjen gav många baklängesmål, Sverige hängde iallafall på till 10–12 efter fem minuter och lade över mycket ansvar till specialisten Jesper Knutsson framåt.

– De är bra över hela banan. I första får de till högersnurr som vi täpper till, då går de över och släpper till sin specialist, sade Bernhardtz om Kroatiens framgångsrecept.

Sex poäng färre med två minuter kvar var omöjligt läge att reparera. Kvitteringschansen dök aldrig upp, Kroatien klarade sig via timeout och 23–20 när man skippade finesserna i den sista attacken.

Två matcher återstår i gruppspelet (Polen tisdag 16.00 och Bulgarien onsdag), landslaget behöver åtminstone vinna en gång för att nå huvudrundan i EM.

– Vi har lite kvar och får jobba ihop oss. Men jag är nöjd med vårt spel, vi har få tekniska fel och måste bara sätta alla lägen, sade Bernhardtz.

Kroatien–Sverige 2–0 (25–16, 23–20)