Profilerna ser in i spåkulan – så slutar Herrallsvenskan 2022/23

Det har blivit dags för det stora och årliga kosläppet i Herrallsvenskan och Handbollskanalen har låtit fem profiler med kopplingar till lag i serien sia om utkomsten.

Christian Albinsson (HK Drott Halmstad)

TV-profilen, podd-profilen, entreprenör-profilen, bok-profilen och profil-profilen. Albinsson har många strängar på sin lyra och älskar, som man säger i Halmstad, Hamboll. Syns han inte väldressad i TV så hör man honom välformulerad i poddarna Avkast och Snett inåt bakåt. Hjärtat slår dubbelslag för HK Drott Halmstad och därför blir det intressant att läsa vad han tror om chanserna för sitt lag, nu när de tagit sig tillbaka till Allsvenskan efter att ha varit nere och vänt på nästan IK Celtic-nivå i division 2.

Så tippar Albinsson Herrallsvenskan 2022/23

1. Amo HK
2. HF Karlskrona
3. HK Varberg
4. IFK Ystad HK
5. Skånela IF
6. Tyresö Handboll
7. Kungälvs HK
8. Rimbo HK
9. VästeråsIrsta HF
10. Vinslövs HK
11. HK Torslanda
12. IFK Karlskrona
13. HK Drott Halmstad
14. AIK

Albinsson kommenterar

– Alstermo är ju mest profilerade och har den överlägset största budgeten. Det är lite ”nu eller aldrig” för Amo och Stocken känns det som. De kommer gå upp till Handbollsligan, allt annat vore ett debacle av samma mått som Danmarks insats i EM 2020.

– Det finns ju lika många handbollsspelare som skåningar i Ystad så det kommer säkert vara så att IFK håller sig i toppen och Hästö (HF Karlskrona reds. anm.) ska ju också tillhöra toppen givet sina förutsättningar.

– Sedan brukar det ju alltid vara lag som skräller. Kanske är det Tyresö?

Albinssons utropstecken i HK Drott Halmstad

– Bröderna Almander har ju varit med ett tag och håller allsvensk klass (minst). Calle Almander (mittnian) har testat på lite större uppgifter, men verkar nu vara Drott trogen. Theo Andersson Hjert har ju mycket handboll i sig, men kan han ta nästa kliv? Jag hoppas såklart det.

– Den stora sorgen är att den gamle 80-talshjälten Ulf Månssons (som bland annat var med och slog Barcelona borta -89) grabb Jack är superskadad och riskerar att missa hela säsongen. Det är en dyngskytt med hög högstanivå som Drott verkligen hade behövt.

Albinsson hoppas

– Jag hoppas att Rimbo kan skaka fram fler Tollbrings. Det borde komma en ny generation där snart?

Andreas Stockenberg (Amo HK)

När Stockenberg pekar följer Alstermo. Och tittar vi på hur Stockenberg tippat årets säsong av Herrallsvenskan så pekar han uppåt i seriesystemet och visst vill varenda bybo i Alstermo hänga med på resan utanför föttiskyltarna. Nu ska det bara spelas om det också.

Så tippar Stockenberg Herrallsvenskan 2022/23

1. Amo HK
2. HF Karlskrona
3. IFK Ystad HK
4. Kungälvs HK
5. HK Varberg
6. Skånela IF
7. VästeråsIrsta HF
8. Tyresö Handboll
9. Rimbo HK
10. Vinslövs HK
11. HK Drott Halmstad
12. HK Torslanda
13. IFK Karlskrona
14. AIK

Stockenberg kommenterar

1. Amo HK
– Hatar egentligen att tippa mitt eget lag här (eller inte). Vi visade förra året att vi var kapabla att slå de flesta i landet, även lag från Handbollsligan. Bredden och räddningar saknades, något som vi nu hoppas ha åtgärdat och då tror jag vi blir svåra att stå emot över 26 omgångar.

2. Hästö/Flottan (HF Karlskrona reds. anm.)
– Känns som det laget som har bäst bredd. Värvat in vuxna spela i år. Kommer bli vassa denna säsongen och det finns inga direkta brister förutom att många på nio meter kommer bli besvikna över utebliven speltid.

3. IFK Ystad HK
– Åkte ur med dunder och brak och hur mår egentligen lillebror i Ystad? Har i alla fall ett helt okej lag som räcker långt i Allsvenskan. Kan vinna serien om danskarna håller klass och Doder tycker handboll är kul.

4. Kungälvs HK
– En otroligt vass förstasexa. Kanske seriens bästa offensivt. Klarar Fredrik Landin av att axla David Larsson i målet? Kan man spela sitt 6-0 med bara korta spelare? Oavsett ett bra lag med otroligt många bra spelare.

5. HK Varberg
– Spelade stundtals bäst handboll förra säsongen och med en otrolig topp. Men hade också den svagaste lägstanivån. Kommer firma Damgaard, Källström, Moberg slåss om bollen eller kan de samarbeta? Då kan Varberg bli svinbra! Aronius kommer som vanligt vinna matcher själv.

6. Skånela IF
– Är alltid svårspelade men otroligt tunga tapp i Loke, Ladan och Östling. Nyförvärven håller inte den klassen. Bra niometerslina, kanske seriens bästa. Men bakom de tre är det öken. Inte råd med en enda skada.

7. VästeråsIrsta
– Blandar och ger ofta. Blivit av med en del tunga pjäser men har en solid och stark förstasexa. Får ofta problem när de blir trötta eller när spelarna ”inte är där”. Några topplag kommer gå i fällan i dödens hall.

8. Tyresö Handboll
– Tappar nyckelspelare i parti och minut men jag har fått för mig att de tränar bra och har en idé om hur de vill spela. Dessutom kommer det alltid upp nya duktiga spelare från egna leden. Kommer ta sina skalper.

9. Rimbo HK
– Har börjat spelar mer och mer riktig handboll under Daggens ledning. Har även klarat generationsväxlingen bra. Ingen Ken i år (igen) men Blomqvist och en skadefri Endrit är jobbiga för vilket försvar som helst. Klarar sig kvar med säker marginal.

10. Vinslövs HK
– Trodde mer på dem förra säsongen men orkade inte distansen ut. Har ett OK lag men saknar bredden som krävs för att kunna utmana topp 6. Jobbiga och svårspelade hemma i Vinslöv. Där får man se upp!

11. HK Drott Halmstad
– Vann söderettan i överlägsen stil. Har ett rätt samspelt gäng och kommer nog vara obehagliga i början av serien. Svårt att se hur de ska vara före något av lagen ovan. Kul att de är tillbaka i alla fall!

12. HK Torslanda
– Har ganska många bra spelare men får aldrig riktigt till det. Kommer ta sina poäng på hemmaplan men blir kvalspel i år också.

13. IFK Karlskrona
– Kvalade sig oväntat upp förra säsongen. Värvat på lite men känns på tok för klena i denna serien ändå. Kan nog ta några poäng i derbyn men över 26 omgångar tror jag det blir hissen ner i ettan igen.

14. AIK
– Vann division 1 norra förra säsongen. Inte värvat in något speciellt. Borde åka ur men buller och bång. Allt annat är konstigt.

Stockenbergs utropstecken i Amo HK

– Vår nye målvakt Nikola Matovic. Spelade EM för Montenegro och kommer förmodligen lira VM i januari.

Stockenberg listar fem underskattade spelare

  • Sebastian Fagerdahl, Tyresö Handboll
  • Daniel Lindroos, HK Varberg
  • William Ehring, IFK Karlskrona
  • Olle Röken, VästeråsIrsta HF
  • Filip Psajd, Hästö/Flottan (HF Karlskrona reds. anm.)

David Larsson (Kungälvs HK)

I nästan 10 år (?) har han storspelat mellan stolparna i Kungälvs HK. En och annan utskällning av medspelare, motspelare, domare, delegat, tränare, materialare, kioskpersonal och sig själv har det väl också blivit under dessa 10-ish år. Som nybliven sportchef i Kungälv står han kanske inför sin svåraste uppgift i livet. För nu ska han ringa runt till spelare han tidigare skällt ut och försöka värva dem.

Så tippar Larsson Herrallsvenskan 2022/23

1. Amo HK
2. HF Karlskrona
3. HK Varberg
4. Kungälvs HK
5. IFK Ystad HK
6. Skånela IF
7. VästeråsIrsta
8. Vinslövs HK
9. Rimbo HK
10. HK Torslanda
11. IFK Karlskrona
12. Tyresö Handboll
13. HK Drott Halmstad
14. AIK

Larsson kommenterar

1. Amo HK
– Bäst och bredast trupp. Inte ens Stocken kan väl försöka snacka bort favoritskapet i år. Målvaktsspelet sviktade stundtals under förra året med undantag för inledningen, det lär det inte göra i år. Med reservation för viss osäkerhet kring mittsex där Stuivers lämnade har man blivit både mer spets och bättre bredd. Borde kunna jogga hem serien med ögonbindel.

2. HF Karlskrona
– Bra och bred trupp. Fått in fin förstärkning i Järlfors från Hallby. Sivertsson på H9 blir intressant att följa i år. Svårt att hitta några direkta svagheter i truppen..

3. HK Varberg
– Lär bli ett getingbo bland plats 2-5. HK Varberg har kompletterat med lite mer distansskytte i Källström. Riktigt fin och rutinerad målvaktsduo med Aronius och Al-Ayan. Sjukt hög individuell högstanivå och får de ihop laget kan det bli ruggigt bra.

4. Kungälvs HK
– Mycket förändringar i klubben i och med tränarbyte, helt ny mv-uppsättning och tappat Jöhnsson på H9. Däremot mycket intressanta nyförvärv. En kombination av rutinerat och ungt utgör en intressant trupp som kan slå alla lag i serien.

5. IFK Ystad HK
– Känns lite knepigt att tippa IFK Ystad som femma. Kan lika gärna komma 2:a som 5:a då det skiljer lite mellan lagen på dessa placeringar. Doder bör trots sin ålder kunna hålla en mycket hög allsvensk klass. Svårbedömt lag i mina ögon trots att många verkar tro på topp 2.

6. Skånela IF
– Tappar Ladan, Lucau och Östling. Vem ska göra alla de mål som Ladan stått för under flera säsonger? Tror att det kommer bli svårt för Skånela att knipa tillräckligt mycket poäng över tid för att nosa på kvalplats. Ett par vassa spelare på nio, men bredden i truppen saknas för att kunna komma högre upp. Min gissning är att det kommer skilja en hel del poäng mellan de 5 första lagen och det sjätte.

7. VästeråsIrsta
– Lite generationsskifte med Wolf, Zachrisson och Pedersen ut. Tappat mycket rutin och en hel del mål primärt från Pedersen. Men Bombardier är och förblir tråkigaste hallen i handbollsvärlden, det i kombination med en spelidé som inte heller sprakar av spexighet kommer rendera poäng mot många lag framförallt på hemmaplan. Svårbedömt lag men kan Röken m. fl. fortsätta ta kliv i sin utveckling så blir det nog en hyfsad mittenplacering till slut. Välcoachat lag.

8. Vinslövs HK
– Furutorp är ingen hall man åker och bara plockar poäng i, och en överlag bra trupp kan säkert i grunden ta sig högre upp i tabellen än 8a. Tappar förra årets succéman Alfred Olsson till HK Malmö – i övrigt hyfsat samma trupp. Rutinerat gäng som på en bra dag kan spöa de flesta lag i serien, hur ofta de lyckas ha dagen avgör om de kommer på övre eller undre halvan.

9. Rimbo HK
– De lyckas alltid få ihop det hyfsat trots att man inte förstår hur det går till. Ken Tollbring har aviserat att han lägger skorna på hyllan, det vore helt orimligt om det inte får en stor påverkan på Rimbo HK. Blomqvist på v9 lär ösa in mål i år, men blir han och Endrit lite väl ensamma? Ingen av dem har nog problem med att skjuta vartannat anfall hela säsongen, men svårt att se vem mer i Rimbo som ska kunna kliva fram…

10. HK Torslanda
– Torslanda är också lite svårbedömda. Har en förmåga att knipa mycket poäng inledningsvis i säsonger och truppen ser väl helt okej ut. Klart bättre på målvaktssidan i år och jag tror att Johan Bergström får ett stort genombrott med mer speltid. Kommer säkert vinna ett par matcher på egen hand åt Snakes. Kommer vinna matcher man inte trodde att de skulle vinna men också förlora matcher de inte borde förlora, typ.

11. IFK Karlskrona
– Jag tror det finns fortsatt mycket handboll i Daniel Steen även om han hunnit bli 34 bast. Det är väl det mest namnkunniga nyförvärvet vilket jag tror får svårt att räcka till då truppen i övrigt skulle behöva spetsas ytterligare.. Jag hoppas att Karlskrona kan överraska positivt men tror att de får svårt över en hel säsong. Inget supermaterial att tillgå men det blir intressant att följa vad den anrika klubben kan åstadkomma i sin comeback i allsvenskan.

12. Tyresö Handboll
– Kändes som att Hellgren bar Tyresö för egen hand långa stunder förra året. Det krävs rejält mycket trolleri med knäna från Bejboms sida om laget ska kunna klara sig kvar utan kval. Svårt att dra kaniner ur hatten i 26 matcher dock. Å andra sidan var jag säker på att de skulle komma sist förra året, så jag blir säkert överraskad i år igen..

13. HK Drott Halmstad
– Svårbedömda. Ganska få spelare som är beprövade på allsvensk nivå, men intressanta spelartyper att följa och ett lag som bör vara väl samspelt. Nyckelspelaren Jack Månsson ryktas vara borta inledningsvis, min känsla är att han behövs i HK Drott för att de ska kunna hålla sig på kvalplatsen.

14. AIK
– Tror dessvärre det blir en väldigt lång säsong för AIK i år… Känslan är att truppen är sämre än klubbens senaste sejour i allsvenskan, och då räckte man som bekant inte heller till.

Larssons utropstecken i Kungälvs HK

Fredrik Landin. En helt annorlunda målvaktstyp än sin föregångare (tack och lov). Lugn, balanserad och placeringssäker. Han kommer ha stått för en väldigt fin säsong när vi summerar till våren.

Larsson listar fem underskattade spelare

  • Johan Bergström, HK Torslanda
  • Martin Blomqvist, Rimbo HK
  • Calle Almander, HK Drott Halmstad
  • Sebastian Fagerdahl, Tyresö Handboll
  • Olle Röken, VästeråsIrsta

Mattias Bejbom (Tyresö Handboll)

Next up: Mr Tyresö Handboll himself – Mattias Bejbom. Efter en fin spelarkarriär i Tyresö valde kantvirtuosen att inför säsongen 2021/22 ta över som huvudtränare. Bejbom är precis som ett par gamla och utslitna Björn Borg-kalsonger, en riktig trotjänare i Tyresö. Han har som sagt spelat där otaliga år men också tränat flera av klubbens unga spelare.

Så tippar Bejbom Herrallsvenskan 2022/23

1. Amo HK
2. HF Karlskrona
3. IFK Ystad
4. HK Varberg
5. Kungälvs HK
6. Skånela IF
7. VästeråsIrsta HF
8. Rimbo HK
9. Vinslövs HK
11. AIK
12. HK Drott Halmstad
13. IFK Karlskrona

Bejbom kommenterar

1. Amo HK
– Bäst förutsättningar ekonomiskt och spelartruppsmässigt plus Sveriges bästa tränare. Det är en häftig verksamhet i skogen. Ännu bättre än förra säsongen så enorma favoriter till seriesegern.

2. HF Karlskrona
– Bäst förutsättningar organisatoriskt och en stad och arena som ska ha ett ligalag. Här finns världens bästa handbollstränare och de har förstärkt smart med vuxna spelare.

3. IFK Ystad HK
– Alltid tufft att studsa tillbaka direkt så tror att IFK Ystad behöver en säsong för att vara redo att tampas om seriesegern. Doder kommer få bestämma över alla domslut så det blir tufft att vinna jämna matcher mot Ystad.

4. HK Varberg
– Väldigt många bra och skottvilliga spelare som ska komma överens om vem som får skjuta i vilket anfall så det blir en utmaning för Hasse. Blandade för mycket förra året men tror det blir stabilare denna säsong och då blir det kval.

5. Kungälvs HK
– Mycket förändringar men Rybo och Rumän är garantier för att Kungälv återigen blir ett topplag. Tappet av David Larsson i mål gör att jag tror att de tappar förra säsongens kvalplats.

6. Skånela IF
– Lite för många bärande spelare som försvunnit men fortfarande en imponerande niometerslina. Vikingahallen löser alltid några extrapoäng och det finns en bra kultur i att vara ett topplag så Skånela hänger på strax bakom kvalplatserna.

7. VästeråsIrsta HF
– Gamla Bomben tråkar ut minst två motståndarlag per säsong så det blir alltid ett gäng skalper på hemmaplan. Allt med VästeråsIrsta är stabilt – spelarna, spelvalen och poängskörden så det blir en plats precis bakom topp 6.

8. Rimbo HK
– Livet efter Ken kommer bli tufft men Dagge (och den comebackande Dick?) är vana att trolla och det ser ut som om Rimbo får ihop ett slagkraftigt lag. 1.01 på att Endrit vinner skytteligan i allsvenskan och att Rimbo tar fyra poäng mot Skånela.

9. Vinslövs HK
– En av de härligaste bortamatcherna med god stämning och tight hall. Elias Holmström är en fantastisk spelare som vinner matcher på egen hand. Gjorde en bra säsong förra året och ser ut att hålla samma klass nu.

10. HK Torslanda Elit
– Det räckte till kval förra året och jag tycker inte att de har förstärkt tillräckligt för att klara sig högre denna säsong. Väl i kval lär det dock bli lika enkelt som mot Ankaret så jag är övertygad om att det blir allsvensk handboll i Torslandahallen även 23-24.

11. AIK
– Nykomlingarna i botten är en feg standardtippning men det är svårt att se att något av de tre lagen ska ta sig förbi något av de etablerade lagen. Väljer att tro på AIK till kval eftersom att det blir tufft för många att åka till Solna och att laget känns ödmjuka inför att kriga till sig poängen.

12. HK Drott Halmstad
– Det gör ont att tippa Drott på nedflyttning för det är klart att Sveriges näst bästa förening genom tiderna ska spela i någon av de två högsta serierna. Stark säsong i division 1 men tappet av Johansson i målet blir tufft att ersätta.

13. IFK Karlskrona
– Indraget i nedflyttningsstriden i division 1 nästa hela säsongen men stod för förra säsongens största framgångsmånad när man säkrade kvalplats och lyckades slå ut både Tumba och Lindesberg. Något lag måste tippas sist och då blir det IFK Karlskrona.

Har Bejbom glömt sitt eget Tyresö?

– Jag är feg och sätter inte in Tyresö någonstans i tabellen. Åttondeplatsen förra året var en bra prestation och vi vill fortsätta träna med kvalitet för att fostra nya duktiga handbollsspelare. Vi tror att det ska räcka till att vi kan vara lika bra eller bättre men jag förstår att spelbolagen tror att vi ska tappa en placering eller två efter att Hellgren och Windahl lämnat för Handbollsligan.

Simon Aulén (HK Varberg)

Guif, HK Eskil, IF Hallby, Halden, IFK Ystad och HK Varberg tror vi är alla klubbar som haft det välbeställt med Auléns vänstertass på högersexpositionen. Efter avslutad karriär som aktiv kantspringare är Simon Aulén idag assisterande tränare i HK Varberg, bakom Hasse Karlsson.

Så tippar Aulén Herrallsvenskan 2022/23

1. Amo HK
2. IFK Ystad HK
3. Kungälvs HK
4. HK Varberg
5. HF Karlskrona
6. Skånela IF
7. VästeråsIrsta HF
8. Tyresö Handboll
9. Vinslövs HK
10. Rimbo HK
11. HK Torslanda
12. HK Drott Halmstad
13. IFK Karlskrona
14. AIK

Aulén kommenterar

1. Amo HK
– Solklara favoriter, varit med i toppen länge och var favoriter redan förra säsongen. Kryddat truppen med kanske den saknade pusselbiten, målvakt. Stocken kan sin sak.

2. IFK Ystad HK
– Kommer från Handbollsligan med fin erfarenhet. Riktigt vass förstalina.

3. Kungälvs HK
– Legat i toppen senaste åren och har fina spelartyper. Även fin förstärkning i ”Rumän”.

4. HK Varberg
– Vi har fått behålla stora delar av truppen och är mer samspelta. Dessutom har vi fått in fina tillskott i Simon Källström och Abdi Alayyan.

5. Karlskrona Hästö (HF Karlskrona reds. anm.)
– Stabil trupp. Tror Ola kan ha fin effekt och struktur på laget.

6. Skånela IF
– Skånela har tappat några viktiga pjäser men de är alltid starka hemma i Vikingahallen.

7. VästeråsIrsta HF
– Fin spelartyp i Olle Röken och fått in en jäkla kämpe i Johan Jonsson! Imponerade storseger på Redbergslid i Svenska cupen.

8. Tyresö Handboll
– Bejbom vet vad han håller på med och kommer säkert överraska många även i år!

9. Vinslövs HK
– Tungt tapp i Alfred Jönsson men landar ändå på samma plats som förra säsongen.

10. Rimbo HK
– Samma som Vinslöv, hamnar nog i samma regioner som förra säsongen. Spännande spelare i Martin Blomqvist, frågan är hur länge han blir kvar. Dagge är bra för Rimbo.

11. HK Torslanda
– Tränarbyte, spännande att se vad Maher kan göra med laget.

12. HK Drott Halmstad
– Thomas Sivertsson drillar Drott på ett fint sett, tydlig spelidé & kommer plocka sina poäng.

13. IFK Karlskrona
– Fint nyförvärv i den rutinerade Daniel Steen som härjat i Allsvenskan i många år, men orkar han dra lasset?

14. AIK
– Tror de får det tufft i år.

Auléns utropstecken i HK Varberg

Jag väljer att lyfta fram vår sammanhållning och kollektivet istället för någon enskild spelare. När vi spelar tillsammans och håller oss till det vi bestämt är vi svårslagna.

Auléns utropstecken i Herrallsvenskan

Martin Blomqvist i Rimbo HK. Ung och lovande spelare som jag tror kommer ta ännu ett steg denna säsong. Går troligtvis vidare nästa säsong om han verkligen vill satsa.

Herrallsvenskan omgång 1

Lördag 17/9
14:00, HK Drott Halmstad – IFK Karlskrona
14:30, HK Torslanda Elit – Vinslövs HK
15:00, HK Varberg – Kungälvs HK
15:00, IFK Ystad HK – VästeråsIrsta HF
16:00, Rimbo HK Roslagen – Amo HK
16:00, HF Karlskrona – Tyresö Handboll

Söndag 18/9
16:00, AIK – Skånela IF