Martin Blomqvist – ljuset i Rimbomörkret

Martin Blomqvist, Rimbo HK. Foto: Rimbo HK

Avstängning för rasismskandal, spelare som bråkar och spelare som skadar motståndarspelare medvetet (?) – rubrikerna om Rimbo de senaste åren har varit allt annat än positiva. Men det finns ett ljus i Rimbomörkret och det stavas Martin Blomqvist. 21-åringen är numera en nyckelspelare i den allsvenska klubben.
– Det är så klart kul att folk ser att jag har gjort något bra, säger vänsternian till Handbollskanalen.

Martin Blomqvist började spela handboll i Rimbo innan han som 11-åring bestämde sig för att flytta vidare till Bollstanäs. Under gymnasietiden och fram till att han blev senior spelade Blomqvist i Märsta och närmare bestämt Skånela IF.

Men inför förra säsongen tog alltså Martin Blomqvist steget tillbaka till sin moderklubb, trots alla mörka rubriker de senaste åren.

– För det första var det för att Dag Lundin är tränare i Rimbo. Honom hade jag på gymnasiet och jag trivdes bra med honom. Sen om jag ska vara ärlig hade jag inte så många andra alternativ i och med att jag aldrig hade visat upp mig på seniornivå, säger Martin Blomqvist till Handbollskanalen.

I Rimbo fick han chansen – vänsternian öste in mål och slutade högt upp i skytteligan förra säsongen, hans första riktiga säsong som seniorspelare. Reaktionerna lät inte vänta på sig utan Blomqvist har efter det målats upp som det stora utropstecknet i den allsvenska klubben.

– Det är så klart kul att folk ser att jag har gjort något bra. Jag tror att det grundar sig i att jag inte har varit sedd som en talang tidigare och sen började jag att göra mycket mål, vilket innebar att jag syntes. Om jag känner att jag har något att bevisa? Jag skulle vilja överbevisa alla – visa att jag kan prestera över tid och inte bara en enstaka säsong.

Så här långt under årets säsong har 21-åringen visat framfötterna. 16 mål på fyra matcher i ett bottenlag, varav sju mål i skrällsegern hemma mot Tyresö. Men själv är han inte särskilt nöjd.

– Jag får spela ganska mycket och har en rätt stor roll, men varken min eller lagets inledning har varit särskilt bra. Jag tror att det kommer att krävas att jag gör mycket mål i år också, precis som förra året. Mycket hänger på oss som startar eftersom vi inte har världens bredaste trupp.

Rimbo har förlorat tre matcher så här långt och enda segern kom alltså mot Tyresö. Blomqvist tror att de fina prestationerna i Svenska cupen har ställt till det lite i seriespelet.

– Vi har inte kommit upp i nivå alls egentligen. Det såg ganska bra ut i Svenska cupen men efter det blev vi lite tagna på sängen kanske, framförallt mot Skånela där vi inte ska förlora med så stora siffror som vi gjorde.

– Rimbo är ju känt för att inte vara bra på försäsongen, men nu blev det lite tvärtom.

Du är en del av det nya gardet i Rimbo, en klubb vars rykte verkligen inte är på topp. Hur är det?

– Det är speciellt eftersom familjen Tollring och Endrit (Abdullahi) har spelat sin handboll och vi som är nya är lite mer skolade från andra föreningar. Det är en svår kombination att bygga ett lag på, men jag tycker att ”Dagge” lyckas bra. Och det kommer att bli bättre ju längre säsongen går.

Vad tycker du om alla negativa rubriker?

– Det som tas upp är gamla grejer, men samtidigt förståeligt. När något händer brukar vi i laget prata om det i grupp. Det är ju inte som att vi går in i matcher för att skapa rubriker.

– Jag tror att det påverkar hela laget i och med att hela föreningen så ofta målas ut som ondskefull. Jag tror att vi har tappat några poäng på det också, att inställningen inte riktigt är på plats eftersom vi är rädda för att något ska hända och så får vi skulden.

Martin Blomqvist själv har inte varit inblandad i några av incidenterna genom åren, utan har istället valt att fokusera på handbollen. Det är en ambitiös nybliven 21-åring som siktar på att nå en bättre liga.

– Drömligan är så klart Bundesliga, men först och främst vill jag spela högre upp i seriesystemet i Sverige. Att kunna leva på att spela handboll är en dröm.

Men innan dess ska han hjälpa Rimbo att klättra i tabellen.

– Vi kommer att bli bättre och bättre. Framförallt måste försvarsspelet bli bättre, nu har det varit bra i väldigt små perioder och katastrof i andra perioder. Får vi till försvarsspelet kan vi slå alla lag i den här serien, avslutar Martin Blomqvist.