Skånela sänkte Hellton till sist

Veronica Wislander. Foto (arkiv): Skånela IF.

Getingboet bland lagen som vill slippa kval för säkra kontraktet lever kvar. Skånela IF är drottning för stunden, 30–25 i en riktig fyrapoängsmatch mot IF Hellton håller Märstalaget kvar på rätt sida strecket.

– Första segern på bortaplan för oss, jublade Fredrik Söderberg Wernheim.

– Vi har pratat mycket om att stå upp rent mentalt, se till att vara på plays. Hemma har vi haft en helt annan trygghet, fortsatte SIF-tränaren.

Matchen pendlade från tidig Hellton-ledning, 4–2 till en tydligare lucka för bortalaget. Sofia Kou Aune hade några starka minuter kring 20 minuter när Skånela hade en handfull mål att gå på.

Minuterna fram till halvtid var mer hemmapräglade. Det moraliskt viktiga målet precis före paus, 14–16 av Kristin Wiklund minskade dock i betydelse när Skånela låg på plus även i fortsättningen. 

Hellton var inte riktigt med i matchen förrän ytterligare tio minuter gått, Louise Hedestad sprang in 20–21. Spets och styrka i avsluten från Wiklund (åtta mål) plus lite fler omställningar ordnade kvitteringen efter 47 minuter.

Hellton var med och till och med knappt före när sju minuter återstod. I takt med att utvisningarna började hopa sig för hemmalaget kunde Skånela slå tillbaka med besked.

Veronica Wislander och Moa Andersson ökade på målskörden och stängde matchen tack vare 6–0 i spurten.

– En jättefin match, inte den mest välspelade men krigarinställningen imponerar, sade Söderberg Wernheim och berättade mer om avgörandet.

— Vi kämpar ner dem, får till tvåminutare och snor bollen.

Andersson och Wislander gör viktiga mål, är det spelarna du vill ska kliva fram när det står och väger?

– Klart att de är ju två av de rutinerade i vår trupp. Moa sätter en straff och det blir två i öppen kasse, det ska de väl klara av. Men det är ingen slump att det är de två som gör det heller.

Efter Skånelas seger, och Tyresös över OV Helsingborg, har Skånela 17 bollar tillgodo i målräkningen bland lagen på 13 poäng.

Hellton är två poäng efter, varken Eskilstuna Guif eller Nacka HK är borträknade från  nuvarande tio pinnar.

Om halvannan vecka är Skånela tillbaka i elden – mot just Tyresö.

– Det lär bli tajt och spännande, kamp ända in på målsnöret som jag ser det, säger Söderberg Wernheim om läget med fyra omgångar kvar.

IF Hellton–Skånela IF 25–30 (14–16)

Tabellen  >>