Jamina Roberts tiomålsskytt i Vipers Kristiansands finalfest

Jamina Roberts. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Storhamar bjöd förvisso upp till kamp i finalreturen. Slutspelets, ja de senaste årens dominant avgjorde ändå med nio raka mål. Vipers Kristiansand susade fram till sin 16:e raka inhemska titel, bland annat tack vare tvåsiffrig utdelning av Jamina Roberts.

Allt var egentligen som vanligt, även om skadeplågade Storhamar försökte med en stöt och passerade pausvilan i ledning 17–13. Katrine Lunde och Sofie Börjesson fick pisk i målvaktskampen av Eli Marie Raasok så långt, men det var inte tillräckligt för att rubba maktbalansen.

Vipers hade 32–19 i ryggen från final ett och vässade anfallsvågorna i den stundande spurten.

Anna Vjachireva fixade vändpunkten med bortaledning efter 36 minuter och Jamina Roberts prickade rätt hela tio gånger.

– Vi var inte helt på topp, men sen kom hon där igång, sade keepern Lunde som fick revansch i vändningen men pekade istället på finalens bästa målskytt.

– Det var roligt, svarade Roberts snabbt i TV2:s mikrofon.

Kristiansands stolthet lyfte pokalen trots troligt uppskjutet firande. Om mindre än en vecka är laget i lejonkulan i Budapest och möter Györi Audi ETO KC i CL-semifinalen.

– Jag tror de flesta hade sagt att vi inte är favoriter där, men vi kanske är större favoriter än de senaste gångerna vi har varit där. Jag har stor tro på att vi kan vinna där också, men det krävs att vi höjer oss ett par snäpp till, sade tränaren Ole Gustav Gjekstad i eftersnacket till TV2.

Storhamar–Vipers Kristiansand 26–32 (17–13)
Storhamar: Olivia Löfqvist 5; Vipers: Jamina Roberts 10.
Vipers mästare med 2–0 i matcher.