Boden Handboll skrev idrottshistoria, klar för elitserien

Emmy Nordmark sköt Boden Handboll till elitserien

Boden Handboll skrev idrottshistoria när man besegrade Önnereds HK på bortaplan med 20-21 vilket gav 2-0 i matchserien och ett elitseriekontrakt. Som första damlag någonsin från Sveriges nordligaste län Norrbotten spelar man elitserien 2016/17.
Över en natt blev handbollssverige 95 mil längre i elitserien.

Att handbollsintresset är stort i Boden vittnar om att över 500 kom till Boden Arena för att se matchen på storbild som klubben ordnat så förtjänstfullt. Nu sägs det att det blir ett lämmeltåg med fans till Luleå Kallax Airport för att ta emot stadens hjältar som landar 23.10 ikväll.

Matchen inleddes lite trevande för båda lagen med en hög nervanspänning, för Önnered gällde bara seger för att få till en avgörande match på hemmaplan nästa söndag, Boden hade två chanser genom sin hemmaseger sedan i tisdags.
Det tog till 3.37 innan första målet föll, 0-1 till Boden genom Carin Bergdahl och Boden gick upp till 3-6 efter 13 minuter som blev 5-8 efter 20 minuter och tavlan visade 8-9 vid minut 25. Boden gör två viktiga kassar sista minuten och ett litet andrum i paus då tavlan visar 8-11 efter första 30 minuterna.

I andra halvlek har Boden visst grepp om matchen där ledningen ligger på några bollar fram till minut 51 och ställningen 16-20, då börjar Önnered knapra in och viss nervositet och gummiarm infinner sig hos Boden. Önnered gör fyra mål på raken och Sofia Hvenfelt kvitterar till 20-20 med 1.32 kvar av matchen. Emmy Nordmark sätter sista kassen till 20-21 med 54 sekunder kvar och Emmy blir den som skjuter Boden till elitserien då Önnered inte mäktar med att kvittera igen under sista minuten.

Matchen hade två mycket bra målvakter som gjorde mängder av räddningar, Sara Nirvander i Önnered och Viktoriya Polshikova i Boden så matchen blev målsnål. Hemmalagets bästa spelare var Jessica Ehrnbring och Linnea Säreborn som båda var ständiga hot för Boden. Bortalaget hade sina flaggskepp i Emmy Nordmark, Carin Bergdahl och försvarsresen Annica Ölen.

Boden klättrar upp i elitserien och Önnered går ner till allsvenskan.

Önnereds HK – Boden Handboll 20 – 21 (8 – 11)