Kuba satsar hårt: 20 spelare drillas i träningscenter

Det blåser friska vindar i den kubanska handbollen och nu satsar nationen hårt på att nå framgångar i VM och OS.

Det är spanska tidningen Marca som fått tag i Julio Fis för en intervju. ”Der kubanische Hammer” som han kallades i Tyskland hade en mycket framgångsrik karriär i bland annat Ciudad Real, THW Kiel, Valladolid och La Rioja. Han spelade både för Kuba och Spanien där han med spanska landslaget vann silver i EM 2006.

Numera är Fis inblandad i herrlandslaget som en slags överledare. Till Marca berättar han om den nya satsningen där 20 spelare i åldern 22-25 år drillas hårt i ett träningscenter i Cerro Pelado:

– De är mycket bra och starka, från 1,94 till cirka två meter långa.

– De arbetar systematiskt och lär sig väldigt bra, de lär sig framför allt att försvara, eftersom vi spelat bättre i anfall än försvar, säger Fis till Marca.

Kuba vann nyligen North American and Caribbean Championship och siktar nu vidare mot Panamerikanska mästerskapen på Grönland i juni. De tre bästa där får spela VM 2019 i Danmark/Tyskland och Kuba vill vara med.

I NorCa-turneringen deltog spanska proffsen Guillermo Corzo (Benidorm) och Joan Balázquez (Teucro) samt ett par spelare från FC Porto. De vill också få med Jorge Luis Paván som spelar för Benidorm efter några år i Qatar. I Benidorm finns också Angel Jesús Rivero. Potentialen är alltså enorm och för Fis är framtiden given.

– Vi vill att Kuba ska återvända till vad det var, den panamerikanska mästaren, att gå till VM och OS, det är den mest omedelbara planen.

LÄNK: Julio Fis, el hombre de La Habana en Europa