Jacobsen och Mayonnade är världens bästa handbollstränare

Nikolaj Jacobsen & Emmanuel Mayonnade

Det internationella handbollsförbundet, IHF, har belönat den danska tränaren Nikolaj Jacobsen samt den franska tränaren Emmanuel Mayonnade sitt pris ”IHF World coach of the year” för året 2019.

Röstningen avslutade vid midnatt natten till idag den 18 juli. För varje pris som delades ut fanns där fem nomineringar som tagits fram av en panel bestående av 18 experter – nio från IHF och nio tränare för de internationella toppländerna. Det delas varje år ut ett pris till bästa herrtränare respektive damtränare.

Det var extremt tajt om priset till bästa herrtränare där Nikolaj Jacobsens vinst med Danmark i VM-finalen förmodligen var tungan på vågen mot den norska förbundskaptenen Christian Berge. Två skandinaviska spelare vann spelarprisen på herr- och damsidan och en skandinavisk coach i Jacobsen på tränarsidan. En storslam för Skandinavien helt enkelt.

Vinnare av priset som bästa damtränare gick till Emmanuel Mayonnade. Detta på grund av hans arbete med det holländska damlandslaget som vann VM-guld ifjol samt för jobbet med klubblaget Metz i Frankrike. Det franska klubblag han hjälpte att ta till en historisk semifinal i damernas Champions League, en triumf som aldrig uppnåtts tidigare i klubbens historia.

Det är första gången som dessa två framgångsrika tränare vinner det finaste individuella priset du kan kamma hem som tränare, IHF World Coach of the Year.

Källa: IHF