USM Finalspel: HJ Grupp 1 IF Kristianstad

Alfred Olsson, IF Kristianstad, under tidigare USM.

Till Malmö anländer IF Kristianstad med förhoppning om att kämpa om USM-medaljerna i herrjuniorklassen. Finalförlusten från i fjol svider fortfarande och i år är Kristianstadkillarna ute efter revansch. Gruppmotståndet är tuffast möjliga men Kristianstad är vana att spela tuffa och jämna slutspelsmatcher i USM och med lite tur lägger de beslag på en av medaljerna, men vägen dit är både lång och svår.

Spelschema
Fredag:
15:15 IFK – IK Sävehof
Lördag:
12:00 IFK – Halmstad HF
17:30 IFK – Redbergslids IK

Anfallsspelet:
Framåt har Kristianstad en fin blandning av olika spelartyper och tre anfallsuppställningar som skulle prestera likvärdigt. Även om Ludwig EngströmEmil SchusterAlfred Olsson är förstavalet på niometer så finns kompetens bakom i Örn ÖstenbergChristian CosmoCarl Möllerström eller vad sägs om en niometersline med Simon SvenssonErik IsbergNiklas Andersson. Även om bredden är stark finns det en spelare som är oersättlig. Vänsterhänte Alfred Olsson på H9 är både en bra skytt som hänsynslös genombrottsspelare. Han besitter även en förmåga att ”spela utan nerver” och är den Kristianstadspelare som ska ta avslut i de avgörande lägena. Vilket är en kombination av att Olsson själv vill komma till skott och att hans lagkamrater förlitar sig på hans skicklighet. Från V9 eller M9 opererar Emil Schuster och hans aviga spelstil gör honom svårfångad för motståndarförsvaren. Schuster var den 97:a som spelade mest i det Kristianstad som nådde final i förra årets USM för herrjuniorer. I finalen var dock Ystads IF för starka med spelare som numera givne landslagsmannen Lukas Nilsson och elitseriemålvakten Andreas Björkman-Myhr. Blir det revansch i år? Bredden finns hos Kristianstad, symboliserad av att den isländska U-landslagsspelaren Örn Östenberg sitter på bänken. Kanske är det så att den absoluta spetsen saknas för att föreningen ska räknas till förhandsfavoriterna. Samtidigt gillar skåningarna att slå ur underläge. Minns bara SM-slutspelet 2012 där Kristianstad, anförda av storskytten Lars Möller Madsen, nådde final efter att ha slutat på en sjätte plats i grundserien. Kan denna upplaga av klubbens herrjuniorer upprepa bedriften, om än i USM-sammanhang? Varför inte. Går de vidare från denna tuffa grupp bestående av Sävehof, Redbergslid och Halmstad tillhör de favoriterna under söndagens finalspel. Men i skrivande stund får Kristianstad betecknas som en underdog som med rätt dag kan besegra samtliga lag.

På V6 är snabbe Anton Persson sevärd. Han är en riktig goalgetter och gör en rad kontringsmål i varje match och är dessutom säker i läget från kanten tack vare sin spänst och känsliga handled. Carl Möllerström får spela mycket H6 och gör det bra. Spännande att se vad denne långe H6:an kan uträtta under helgen. Möllerström känner flåset av unge Valter Chrintz, född 00. Eftersom Chrintz inte nådde Finalsteget med A-pojkarna i Kristianstad får han chansen i herrjuniorlaget denna helg. Med sin fart och fräcka spelstil är han ett ständigt orosmoment för motståndarna. Chrintz kan bli Kristianstads utropstecken under finalspelet av USM.

Försvarsspelet:
Den skånska muren styr Gustav Mogensen med pondus. Trots sin storlek är Mogensen rörlig och och bryter flera inspel på grund av sin fina speluppfattning och snabba fötter. I målet återfinns tre skickliga burväktare. Samtliga har dessutom chansen att spela USM även nästa år då Rasmus Classén och Ludvig Helgesson är födda 98 och Gustaf Banke är född 99. Helgesson tippas vara förstamålvakt i helgen men konkurrensen är tuff. Handbollskanalen utgår i från att alla tre kommer få chansen under helgens finalspel i USM.

Kristianstad har en stark lagmoral och förmåga att vända underläge till seger. Denna egenskap kan bli nog så viktig om laget ska kunna avancera från Grupp 1. Ett strålande målvakts- och försvarsspel skulle ge Kristianstad goda möjligheter att spela om USM-medaljerna under söndagens finalspel.

IF Kristianstads trupp? Se mer här!