Sorunda tar hem SM-guldet efter felfritt spel!

Glatt Sorunda-lag Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

Nu är det dags att gå in i finalerna för A-ungdom och den första finalen är den mellan LUGI HF och Sorunda IF. Det gäller alltså klassen Flickor A. Förhandsfavoriten Sorunda mot det hårt kämpande LUGI.

Sorunda startar de första  minuterna med att ta ledningen med 0-2 efter att LUGI har missat både friläge och straff. Med andra ord hade det om LUGI hade satt sina bra lägen varit jämnt men Josefine Hultberg/Dahlgren startar starkt och räddar flera skott. Efter sju minuter står det 0-3 till Sorunda och LUGI är i desperat behov av sitt första mål. Det görs på straff av nummer 3 Ella Agace till ställningen 1-3.

Början av matchen är en målvaktskamp där både LUGIs målvakt och Sorundas gör väldigt många kvalificerade räddningar. EFter tio minuter behöver dock LUGI ta en timeout för att få ordning på anfallsspelet då det står 1-5. Ett mål på tio minuter är mindre än de behöver göra för att ha en chans på SM-guldet. De har dock väldigt svårt att få det att fungera även efter timeouten, och när Sorunda kontrar in 1-7 börjar vissa nackar i LUGI att hänga. Då börjar lugi att spela 7-6 framåt. Direkt kommer två raka mål och ställningen 3-7. Med tio minuter kvar av första halvlek tar därför Sorunda en timeout vid ställningen 3-8. Troligen för att reda ut hur tränaren vill att man ska agera mot LUGIs man-merspel.

Med fem minuter kvar innan paus ledde Sorunda med 4-10 och hade tydligt koll på matchen. Försvaret var bra och de skott som kom igenom hade målvakten bra koll på. LUGI däremot spelade stressat och hade många tekniska fel vilket i en sådan här match blir väldigt kostsamt. Lagen gick in i omklädningsrummet med halvtidsresultatet 4-13.

I början av den andra halvleken startar Sorunda de första fem minuterna starkt. Man trycker på att och där är en spelare som nummer 6, Zandra Jarvin väldigt viktig med speed under fötterna. Tio minuter in andra halvlek står det 9-18 och LUGI behöver hitta en lösning för att hinna komma ikapp Sorunda innan det blir för sent. Det får man chansen till när Sorunda tar en timeout vid ställningen 9-19 elva minuter in i andra halvlek. Frågan många ställer sig i hallen är om LUGI har något taktiskt drag i rockärmen som kan vända matchen?

Det LUGI väljer att föröka blir ett man-manförsvar som fungerar väldigt i början. De tre första försvarsspelen med det lyckas man erövra bollen. Men man klarar däremot inte av att göra mål framåt så ställningen 9-19 håller sig ett tag. Redan med tio minuter kvar av matchen börjar därför Sorundaföräldrarna att skandera ”Segern är vår.”

När Zandra Jarvin gjorde 10-20 var det Sorundas mål på nästan nio minuter. Men med bara fem minuter kvar verkade de flesta i hallen att inse att segraren i klassen flickor A troligen var klar. Så blev det också då slutresultatet skrevs 15-21 och Sorunda stod klara som SM-guldmedaljörer.