Skånela vinner SM-guld efter stor dramatik!

Skånela efter finalen. Foto: Hannes Sjöberg

Årets näst sista ungdomsfinal går av stapeln mellan Skånela och Tumba. Två lag som slog ut VästeråsIrsta och Nacka som på förhand var två av guldfavoriterna. Ett riktigt Stockholmsderby alltså.

Skånela startade matchen bäst och ledde med 5-1 efter sex minuter, men sedan kom Tumba in i det. 5-1  blev snabbt 5-3 och då blev det match igen. Men sedan tog det ett tag innan nästa mål.  Mycket på grund av målvakterna i de bägge lagen. I Tumba stängde Emelie Eriksson igen och i det andra målet stod Gracia Zomi Axelsson.

Från att Skånela hade tagit ledningen med 5-1 tog Tumba taktpinnen. Efter 17 minuter tog Skånela träna timeout efter att Tumba hade gått ikapp och förbi med ställningen 5-6. Då hade inte Skånela gjort mål på tio minuter. Men timeouten lyckades och man kvitterade anfallet efter. Sedan gjorde Wilma Sjödal mål igen, mittnian Sjödal hade då gjort 6 av Tumbas 7 mål.  I Skånela har Kristin Thorleifsdottir nästan samma facit med 5 av Skånela 8 mål då ställningen är 8-8.

Efter en halvlek med bra spel från båda håll och härligt liv på läktaren går matchen till halvtid med ställningen 10-9 i Skånelas favör.

Andra halvlek började lika jämnt som den första halvleken var. Efter sju minuter gjorde Johanna Walther mål på straff för Tumba och ställningen blev 11-12 i Tumbas favör.

Det fortsatte att vara en målsnål match och tio minuter senare stod det 16-13 till Skånela efter att Tumba hade haft en period med svårigheter att göra mål. Detta resulterade i att de hamnade efter i målprotokollet fram till det att Wilma Sjödal smällde upp ett skott i krysset till 16-14. Tumbas coach tvingades med sex minuter kvar av matchen att ta en timeout vid ställningen 17-14.

Slutminuten blev väldigt dramatisk. Med knappt 30 sekunder kvar ledde Skånela med 17-16 och tog timeout. Men man var inte tillräckligt aktiva efter timeouten och blev avblåsta för passivt spel. Men i kontringen som Tumba hade med 10 sekunder kvar tappar de bollen och SM-guldet går till Skånela som vinner med endast ett mål.