Sävehof till final efter uppvisning mot Ystad IF!

Foto: Viktor Ljungström

Första matchen på söndagsmorgonen spelades mellan de två tippade finallagen, Ystads IF HF och IK Sävehof. En match som Sävehof på förhand enligt många bör ha fördelen i. Detta var även de två lag som var i final för två år sedan när -98 var andra årets A-pojkar.

Trots den tidiga timmen var läktaren välfylld i Isstadion. På ena sidan satt Ystads supportrar och på den andra sidan satt Sävehofklacken. Det var upplagt för en fantastisk match mellan två fysiskt stora lag.

Matchen rivstartade direkt med inte mindre än tre mål på drygt en minut. För trots att både Ystad och Sävehof är väldigt stora finns det gott om fart under fotsulorna. Gzim Salihi är ett exempel på det, högernian som i kvartsfinalserien chockade RIK var bra även denna matchen. På andra sidan planen finns mittnian Viktor Hedin som med spelförståelse styr sitt lag.

I början av matchen hade Sävehof ett klart övertag över Ystad. Bakåt fanns det fyra stora spelare som stängde igen totalt. De skott som tog sig igenom räddade ofta Erik Hvenfelt. Framåt hittade man lösning på det 5-1 försvar som Ystad startade matchen med.

Efter 14 minuter ledde Sävehof med 8-3 och Ystad såg ordentligt skakade ut. Sedan fick Ystad under en period grepp om matchen. 8-3 blev 9-7 efter ett par linjeavslut och man såg ut att ha vaknat till lite. Men då tog Sävehof kommandot igen och gick till halvtidsvila med ställningen 12-7

Andra halvlek startade relativt jämnt och efter några minuter stod det 16-11. Men efter det kom en maktdemonstration utöver det vanliga. När Ystad efter 18 minuter tog timeout stod det 22-13. Allting stämde för Sävehof, både på plan och på bänken. Det spelade ingen roll vem det var som spelade, det lyckades. Hvenfelt stängde samtidigt igen målet och vann målvaktsmatchen, mycket med hjälp av ett bättre försvarsspel.

Sävehof stängde matchen på ett bra sätt genom att fortsätta spela disciplinerat och avslutade matchen starkt. Slutresultatet skrevs 25-16 och Sävehof är i final igen. Ystad får fokusera på att vinna matchen om tredjepris.

Matchens lirare blev för Sävehof Erik Hvenfelt som var stabil bakåt. Ystads matchens lirare blev Måns Landgren som kämpade på så gott han kunde trots ett glest försvar framför sig.