Sävehof tar sitt andra raka SM-guld i Herrjuniorklassen!

Sävehof firar efter SM-guldet!

Under lördagseftermiddagen spelades den den stjärntätaste finalen under denna helgen. Herrjuniorfinalen mellan IK Sävehof och Eskilstuna Guif.

Sävehof tippades av de flesta att gå till final men det var inte lika många som trodde på Guif inför finalsteget. Därför anser också de allra flesta att Sävehof är favorit inför finalen mot IK Sävehof. Sävehof var också det laget som startade klart starkast. Efter tio minuter ledde de också med 7-1 och var det klart bättre laget. Sedan började Guif att spela upp sig och efter 15 minuter stod det 10-5.

20 minuter in i matchen höll Guif fortfarande jämna steg då ställningen var 12-7. Spelet hade blivit bättre än i början men framförallt fungerade försvar och målvaktsspel mycket bättre. Ett avbräck för Guif är att deras högernia som har varit på plan näst intill konstant under hela finalsteget skadade handen under semifinalen. Han spelar därför inte under finalens början iallafall. Återstår att se om han biter ihop när det börjar närma sig slutet eller om det inte är möjligt för honom att spela.

Efter 22 minuter tog Sävehof timeout vid ställningen 12-8. Då bytte man också in några spelare som hade fått sitta ett tag och vila efter att ha blivit utbytta när Sävehof drog ifrån. Det är tydligt att man inte vill tappa denna match. Man lyckas bita ifrån i slutet och i paus står det 14-9 men än är det inte över.

Direkt i andra halvlek är hela sävegos förstauppställning inne igen förutom att man har bytt målvakt och in kommer Anton Ekroth. Guif startar andra halvlek med en utvisning vilket ger Sävehof chansen att gå ifrån igen. Man gör direkt mål från linjen genom Eric Westergren Malmberg. Men mycket mer blir det inte utan Guif lyckas bita ifrån och hålla sig kvar. En spelare som hela finalsteget har varit väldigt viktig för Guif är Marcus Ekman. Även denna match gör han väldigt bra och producerar både mål och assister.

Sju minuter in i andra halvlek står det 18-12 till Sävehof och känslan är att de har ett mycket mer komplett lag än Guif med spelare i högsta klass på i stort sett alla positioner. På många positioner har man mer än en bra spelare där. Exempelvis målvaktspositonen har man två spelare som har konkurrerat om landslagsplats i 98/99-landslaget.

Efter 11 minuter av den andra halvleken byter Guif in Erik Persson i försvar. Även om han inte kan skjuta så vill man använda honom bakåt.

Med tio minuter leder Sävehof med 24-15 och man börjar märka att Guif inte riktigt tror på det längre. Det är helt enkelt väldigt många mål som man måste plocka in på lite för få minuter. Till slut blir matchen 29-18 och vinsten är ett faktum.

Efter att ha spelat strukturerat och visat på bra bredd under hela finalsteget går alltså Sävehof och tar hem SM-guldet i år igen. Sävehof vann herrjuniorklassen förra året också och gör alltså det prestigefyllda i att vinna den klassen två år i rad. Guif gör en bra final utifrån sina förutsättningar. De har inte samma bredd i laget som Sävehof men har ändå presterat bra hela helgen och lyckats mot experternas tips att ta sig till final.