Läsartips: De kan nå Finalspelet i F16

Kärra HF F02 är vana guldmedaljörer.

En engagerad läsare har djupdykt i F16-klassen i USM och klurat på vilka lag som kan tänkas nå Finalspelet i Malmö i vår.

I helgen drar F16 igång USM den här säsongen, alltså flickor födda 2001/02. En av våra engagerade läsare har funderat ut ett tips som ni kan läsa här.

En ny spännande säsong väntar med en hel del nya konstellationer bland lagen. Här är årets favoriter till att nå Finalspelet.

Dessa lag kan med rätt lottning nå Finalspelet:

HK Ankaret
Ankaret har nu blivit en konstellation av spelare från lite olika lag, bland annat Ankaret, KFUM Lundagård och Staffanstorp. Detta gör att man nu har en helt annan bredd och topp i laget. Här har man en storstjärna i Alma Skretting som var uttagen till sommarens U17-EM där hon under mästerskapet fick bra med speltid som M6. Alma är tuff i försvaret och riktigt krävande för motståndarnas försvar när hon ligger i anfall. Håll koll!

LUGI HF
LUGI har en imponerande bredd och tog sig hela vägen till steg 4 i förra årets USM, då mot 00-tjejer. LUGI har ett starkte försvar, ett rörligt anfallsspel och spelar verkligen som ett lag. Under steg 4 förra året så var det framförallt Sara Andersson som stack ut med sitt målskytte. Man har även ett par duktiga 02-tjejer som kan bredda laget ytterligare och tillföra lite spetskompetens.

HK Silwing/Troja F01
Silwing/Trojas tjejer födda 01 är precis som LUGI ett lag. De har även fått ett par nya spelare från bland annat Sorunda och Gustavsberg som förstärker laget. De har också nytt på ledarsidan som säkert kommer att höja laget några nivåer. Vi får se hur långt Silwing/Trojas lagspel räcker.

HK Silwing/Troja F02
Här har klubben skakat fram ett duktig 02-lag och de har ett par riktiga vinnarskallar i Tindra Balzar, Ava Ekström och Elsa Kjellgren. Stor potential i laget och trots att de är ett år yngre finns goda chanser att gå långt. Vinnare av Norden Cup i F02-klassen efter finalvinst mot rivalen Kärra HF.

HK Aranäs
Aranäs tog sig till steg 4 förra året, då med några tjejer födda 00 i laget. Målvakten Tilda Espling var uttagen i bruttotruppen till U17-EM även om hon till slut inte kom med denna gång. Detsamma gällde Anna Heed som är en riktig målfabrik från sin position på V9.

Kungsängens SK
Kungsängen är den riktiga jokern i sammanhanget. Här har vi ett lag som få känner till men som har potential att nå Finalspelet med rätt lottning. De har ett riktigt snabbt anfallsspel och i Elin Åkesson (02) har de en mycket spännande spelare. Lyckas inte motståndarna få stopp på Kungsängens anfallsspel så blir de svårstoppade.

eRPing
Ett duktigt lag som även de har chans att nå Finalspelet med fina prestationer. Här har man Emma Johansson som är lagets skyttedrottning och som var med på Riks 1 för F01. Linköpingslaget kan bli en spännande outsider. Högersexan Lina Cardell är ett tungt tapp till Sävehof men mittsexan Ebba Karlsson och niometaren Rebecka Gustavsson var också uttagna till Riks 1.

IK Baltichov
F02-tjejerna nådde final i B-flick förra säsongen och kan ni Finalspelet även i år. Kajsa Lindberg är svår att hantera för motståndarförsvaret och det blir intressant att följa utvecklingen under nya tränaren Linus Ekman.

Rosersbergs IK
Ett riktigt lagbygge som har ett tufft försvarsspel, bra målvaktsspel och finurligt anfallsspel. Man har en bra bredd i laget och kan gå runt på en hel del spelare. Man har i år fått en hel del nya spelare som höjt nivån på laget. Man har bla fått Ida Schaffer från Bålsta som är en riktig skytt och Sofia Kou Aune från Rosersberg som är en kraftfull vänsterhänt spelare. Får man in de nya spelarna på ett bra sätt så har man chans att nå Finalspelet.

Göksten
Göksten påminner lite om Baltichov och har en mycket duktig vänsterhänt H9 i Sofia Delac, född 02. Får inte motståndarna stopp på Delac så kan Göksten gå hur långt som helst.

De har bra chans att nå Finalspelet

Kärra HF
Kärra som vann B-flick förra säsongen och har ett jättebra lag med bredd och spets. Charité Mumbongo, Jennifer Johansson, Ella Larsson och Nellie Andersson kom med i All-Star Team i fjolårets finalspel. De har även vunnit cuper som Partille Cup, Åhus Beach, Select Cup, Rödspätte Cup och Falk Elit Cup. Kärra blir att räkna med även i år trots att de är yngre än de flesta av sina motståndare.

Spånga HK
Spånga har i år nästan ett helt nytt lag då man fått spelare från Bålsta, Rosersberg, Sollentuna och Westermalm. Runt 8-10 stycken nya spelare har anslutit och det handlar nu om att få ihop alla dessa individer till ett lag. De har ett väldigt taktiskt anfallsspel där det gäller för motståndarna att räkna rätt. Vi avslöjar inte mer.

IFK Kristianstad
IFK har en imponerande bredd av före detta Näsby- och Åhustjejer som nu slagit ihop sig och bildat IFK Kristianstad. Denna kombination av spelare blir att räkna med om de får ihop laget. Det är duktiga spelare och chans att nå Finalspelet.

Torslanda HK
Torslanda vann Göteborg Cup nu i september efter finalvinst mot Skövde HF. De har många duktiga spelare som bland annat Amina Jasarevic som satsar stenhårt, det gäller för försvaret att vara vakna! Anna Boström har ett bra skytte och är stabil i försvaret. Får de medvind efter framgångarna i Göteborg Cup?

Favoriter att nå Finalspelet

H43
Tog sig till Finalspelet med ett rent 01-lag ifjol, imponerande! De har ett stabilt lagbygge, kämpar alltid in i det sista och ger aldrig upp! H43 är ett jobbigt gäng att möta helt enkelt. Lagets stora stjärna är Tova Alm som kräver en hel del fokus från motståndarnas försvar, har de inte koll på Tova så smäller det direkt. Tova har ett fenomenalt bra skytte och ett explosivt genombrott. All den energin som motståndarförsvaren får lägga på Tova resulterar också i att det öppnar upp sig för andra spelare i laget. Kollegan på niometer, Emma Jönsson, tar bra lägen när hon får dem och Mina Eklöv är också målfarlig. H43 har potential att gå långt även i Finalspelet.

Kungälvs HK
Kungälv är en riktig lagmaskin som bara pumpar på hela matcherna. Det som är mest imponerande är Kungälvs tuffa försvarsspel där man är väldigt stabila, men även deras taktiska förmåga. Framåt så har de bra fart. De har en riktig kämpe i Maja Fredén som är tuff bakåt och lite utav en försvarsgeneral, framåt så är hon tung att möta och har ett bra skytte och riktigt kraftigt genombrott. De har även en imponerande målvaktsduo med olika spelstilar som de kan växla emellan och Tilda Tungebo-Fall var med på Riks 1. Där var även Sarah Torngren (V6), Hanna Andersson (9m), Sanna Andersson (9m) och Elin Egeberg (9m) med, förutom tidigare nämnda Fredén.

Skövde HF
Skövde är ett riktigt fint lagbygge. De spelar verkligen som ett lag med ett bra försvarsspel. Det är dock anfallsspelet som imponerar mest med mycket rörlighet och snabbhet, där alla utmanar. De är väldigt duktiga på att dra på sig försvarare och få vidare bollen utan att fastna, vilket oftast resulterar i ett övertag. En stor del i detta har Elma Örtemark som är fenomenal i en-mot-en-situationerna där hon vinner 9 av 10. Elma är hal som en ål och svår att komma åt. De har även en spelsmart högersexa i Andrea Niva som har ett fint avslut och älskar att utmana sin försvarare med kvicka steg. Skövde är en av toppfavoriterna och har potential att nå finalen i årets USM.

Gustavsbergs IF HK
Gustavsberg är en lagmaskin som är riktigt tunga att möta och som spelar en modern handboll. Det är inte många lag som orkar stå emot Gustavsberg i 50 minuter. De har ett modernt och aggressivt 5-1 försvar med ett unikt spetsarbete. Framåt så har de bra fart och spelar gärna ett snabbt fasspel genom hela matcherna.

Cornelia Dahlström är lagets stora skyttedrottning. Cornelia har ett fenomenalt skytte och lämnas hon ostörd så smäller det direkt. Hon har även en härlig attityd och var med på Riks 1. Som spelmotor så har de Jackie Moreno som styr Gustavsbergs spel på ett väldigt kreativt sätt och ligger bakom det mesta. Hon är väldigt duktig på att skapa lägen för sina medspelare och är riktigt explosiv samt har en tuff attityd i försvaret. Tinda Magnusson (MV), Emmy Otternäs (H6), Hildur Eriksson (M6), Felicia Robertsson (9m) och Wilma Schelin (9M) var med på Riks 1, utöver Dahlström och Moreno. Gustavsberg har stor chans att nå final i USM.

IK Sävehof
Sävehof är svårtippade de de har nästan ett helt nytt lag då de som vanligt fått in en massa nya spelare som kommit in på riksgymnasiet Katrinelund. Av tidigare erfarenheter så är det tjejer som är drivande i sina tidigare klubblag som kommer in och därmed blir Sävehof att räkna med om man får ihop alla dessa individer.

Bland de nya ser vi:
Lina Cardell, H6, RP IF Linköping
Philippa Hallqvist, 9m, IF Hellton
Johanna Einarsson, H6, Nödinge SK
Lisa Palmqvist, MV, NKIK
Molly Sahlin, V6, Rosersbergs IK
Greta Sjöstrand, Sollentuna HK
Cajsa Sällström, 9m, Eskilstuna Guif
Ida Thornberg, 9m, Lillpite IF

Phillipa Hallquist är en vänsterhänt högernia som är riktigt tung att möta. Phillipa har ett bra skytte och ett riktigt kraftigt genombrott där hon hela tiden utmanar sin försvarare. Det resulterar oftast i mål eller straff. Ida Tornberg från Lillpite kom med i All-Star Team i SverigeCupen och har ett enormt skytte, man får inte lämna henne ostörd. Ida är även tuff i sitt försvarsarbete.

Lycka till i steg 1!

Det var ett läsartips – vad tror ni om F16?