Kärra vinner SM-guld!

Kärra HF. Foto: Hannes Sjöberg

I Finalstegets första final möts Kärra HF och IK Baltichov. Klassen är flickor B och det är alltså två stycken Göteborgslag som slåss om den första guldmedaljen. 

Derbykänslan finns på planen och det är inte så konstigt. Lagen möter varandra ofta i seriespelet hemma i Göteborg och känner varandra väl. Detta är dessutom inte första gången de möts i en final och enligt rykten brukar man vinna ungefär varannan gång. På förhand finns det alltså chanser till en väldigt jämn final.

Men det är Kärra som startar bäst. Med två ytternior som har väldigt bra fysik lyckas man ta sig förbi Baltichovs försvarsspel ett flertal gånger. Efter nio minuter och tre insläppta mål i rad känner sig Baltichovs tränare tvungen att ta en timeout vid ställningen 2-6. Detta visar sig vara ett bra drag för hans tjejer kommer ut på planen med en annan ”fighting spirit” än i början av matchen. De plockar genast in ett mål så att ställningen blir 4-7.

Matchen är precis så som ungdomshandboll ska vara. Det är mycket känslor, inget fokus på domaren och snabbt spel fokuserat på laginsatsen från bägge håll.

Med en minut kvar utav den första halvleken tar Kärra sin första timeout för matchen vid ställningen 7-10. Efter att det tar de nästan hela den sista minuten och gör till slut ett mål genom nummer 4 Matilda Antonsson Hjälmedala. Baltichov får en chans till kontring men skjuter utanför med det sista skottet. Lagen går till halvtid med ställningen 7-11 i Kärras favör. Men som alla vet, allt kan hända i handboll.

De första fem minuterna i andra halvlek bjöd endast på ett mål och det gjordes utav Kärra. Detta trots att Kärra fick en utvisning under denna perioden. Sedan gör Kärras vänsternia Charite Mumbongo mål upp till 7-13 och Kärra har greppet om matchen. Sex minuter in i andra halvlek tar därför Baltichovs tränare sin andra timeout.

Efter timeouten går Baltichov ut på ett högt 3-3 försvar i förhoppningen att det ska vara vändningen som de behöver. Det lyckas de flesta gångerna att stoppa Kärra från att göra mål. Men ett stort problem för Baltichov är att de inte göra mål framåt. Efter 14 minuter av den andra halvleken står det endast 4-3 till Kärra i andra halvlek. Men Baltichov hänger i, till mycket tack vare Kajsa Lindberg på högernio som gör en väldigt bra match både framåt och bakåt.

Med fem minuter kvar av matchen tar Kärras tränare timeout vid ställningen 11-15. Kärra hade alltså en relativt stor ledningmen man kan aldrig vara försiktig nog. I anfallet efter det gör man mål med handen uppe. Matchen står alltså 11-16 med tre minuter kvar av matchen och nu gäller det att Baltichov skyndar sig för att klara att ta ikapp detta. För att försöka lyckas med det tar därför Baltichovs tränare i ett sista desperat försök en timeout med tre minuter kvar utav matchen. Baltichov väljer att ta med målvakten upp i anfallet för att spela 7-6 och även att spela man-man bakåt.

Men försöket lyckas inte hela vägen och Kärra tar SM-guld med slutresultatet 13-16. Matchens lirare för Baltichov blev Cindy Darrell och för kärra blev det målvakten Emelie Lenzi.
Grattis till både Kärra och Baltichov och väl kämpat hela helgen.