Intervju med Gurra-tränaren Niklas Axvallen: ”Alla spelare går in i SM-final och levererar”

Gustavsbergs IF. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Här publiceras en intervju med Niklas Axvallen, tränare för Gustavsbergs F01 som vann SM-guld i USM.

ANNONS

Hej Niklas Axvallen,

Hur känns det nu såhär efter den rafflande finalen?

Det känns helt underbart, jag kan fortfarande inte förstå vilken prestation dessa tjejer levererar under hela denna helg. Känslan och lyckan efter detta är svårslagen, att efter flera års tid med oändliga antal timmars träning, matchning och planering kunna gå ända till en SM-final och dessutom gå segrande ur den. Vi har inte haft den största truppenen under detta år vilket gjort att alla tjejer har fått ta ett stort ansvar. Detta tycker jag ändå är positivt då vi har haft en väldigt stor utveckling på varje spelare och på varje position. Det har gjort oss ännu mer farliga. Man kan inte släppa någonstans och det är det jag tror varit vårt vinnande koncept + ett grymt snabbt omställningsspel och försvar där man inte viker en tum.

Berätta lite om semifinalen mot Sävehof?

Inför den matchen pratade vi mycket med tjejerna om att vi måste vara på tårna redan från start (vi hade lite problem med detta i helgen, vilket gjort att vi fått slå från underläge i varje match innan), samt att i denna match är det det lag med störst hjärta och spelsmarthet som kommer gå segrande.

Sagt och gjort, tjejerna sätter upp tempot direkt och levererar en väldigt fin handboll. Sävehof har svårt att komma till skott då vi lyfter med våra 2:or vid varje mottagning och just skyttet har varit Sävehofs starka sida. De tekniska fel och missade skott som det här skapar utnyttjar vi fullt ut i vårt omställningsspel, det ger några lätta mål och vi kan knipa åt oss en tremålsledning.

Sävehof kommer sedan tillbaka och får bättre styrning på spelet både i anfall och försvar, vilket gör att inget av lagen kan koppla något direkt grepp. Det är fullt jämnt fram till halvtidsvilan. I andra halvlek så väljer Sävehof att gå upp mer offensivt i sitt försvar, vårt motdrag är att spela 7-6, detta fortsätter vi under nästan hela matchen och Sävehof lyckas inte lösa problemen detta skapar vilket gör att vi kan utöka vår ledning.

Framgångsreceptet denna match var anfallsspelet i 7-6, samt försvaret och målvaktens insats i andra halvlek där Tindra i vissa stunder stänger helt.

Hur var tankarna inför finalen mot Skövde?

Vi hade en riktigt bra känsla med oss in i denna match, en tydlig vinst mot Sävehof i semin. Samma lag som dagen innan slagit Skövde. Detta ingjuter ju så klart självförtroende hos tjejerna. Vilket gör att de kan ladda upp mer avslappnat och lägga fokus på rätt saker.

Skövde är att lag vi mött många gånger och har full koll på vilket också kändes väldigt bra. Taktiken var tydlig, Örtmark högbevakas och ska inte få komma till läge i man-man, samt att vi måste lyfta på skyttet. Mittsexspelet kunde vi lägga mindre fokus på då Skövde gillar att spela på halvdistans hela tiden vilket försvårar för inspel till M6. Våra 1:or skulle jobba aktivt mot bollsida hela tiden för att undvika att få lägen på Skövdes duktiga kantspelare.

Framåt handlade mycket om skytte i zon 3 samt mittsexsamarbetet, där Skövde har sin största svaghet, samt att vi måste våga trycka i omställningarna. Jag tycker att vi visar denna kontroll under hela matchen. Vi gör inte många förändringar i vårat spel och jag hade fullt förtroende för tjejerna. Vi kommer till de lägen vi vill trots en del missade och räddade skott. Man kan inte försvara sig mot detta i en hel match, bollarna kommer att börja leta sig in.

I andra halvlek får vi en del tveksamma utvisningar mot oss vilket gör att Skövde kan behålla sin ledning, men vi tappar aldrig avståndet och vinner till och med en del av utvisningarna. Efter att dessa är klara sätter vi om taktiken och tar fram vårat otroligt effektiva 7-6-spel. Skövde löser inte detta varken i sista fem eller under det båda förlängningshalvorna. Vi får mål från alla positioner och Skövde kan inte försvara sig mot detta.

Vad sa ni till tjejerna i omklädningsrummet efter att Skövde kvitterat i sista sekund?

Inför förlängningen var vi väldigt tydliga med två saker; vi håller spelidén och fortsätter med 7-6-spelet, vik inte en tum från det vi ska göra. Bakåt ska de få kriga för varje centimeter. Budskap 2: detta är SM-Final. Ordet trötthet finns inte, trötta kan ni vara efter, imorgon, om ett år, men inte nu. Detta är vad ni tränat och kämpat för under hela året. Ta fram krigarhjärtat och visa att ni är det starkaste laget med den tuffaste viljan!

Skövde fick med tre spelare och ni två spelare i All-Star team, vad tycker du om uttagningarna?

Jag tycker att alla spelare förtjänar att få vara en del i All-Star Team, oavsett klubb eller position. Min fråga är istället, behöver vi detta? Räcker det inte med att spelarna får chansen att visa upp sig på plan och kunna få känna stolthet för det man presterat under helgen?

För min del är jag otroligt stolt över mina spelare och väljer inte ut någon, utan alla. Det har gjort detta tillsammans hela vägen. Det är de som tränat, kämpat och slitit varje minut. Att alla spelare går in i SM-final och levererar är ett bevis på detta. Jag tycker inte att någon behöver hyllas mer än någon annan i ett sådant läge, utan hoppas på att mina spelare förstår och vet hur mycket det betyder för varandra och vad dem ger varandra.

Avslutningsvis, vi hörde att du fyller år, kan man få en bättre födelsedagspresent?

Absolut inte, detta är den finaste present tjejerna kunde ge mig (har dessutom varit ett stående skämt under hela säsongen att detta var vad jag önskade mig på eftermiddagen den 22:a april).


En sammanfattning av finalen följer:

Många hade Skövde som favoriter inför Finalspelet och inför finalen men krigarna från Gustavsberg ville någonting annat. Det såg efter första halvlek ut som att Skövde hade matchen resultatmässigt men Gustavsberg hade skapat många fina lägen som de inte förvaltat, därav resultat 12-9 i halvtid.

Skövde fortsätter i andra halvlek med att behålla avståndet och är på väg att utöka men Gustavsbergs målvakt Catrin Axelsson stod för en otrolig dubbelräddning. Hon gjorde även en helt fenomenal räddning till där hon kastade sig och fick ett finger på bollen som gjorde att bollen gick strax utanför, kan det ha varit årets räddning?

Gustavsberg stressade aldrig upp sig och hade via sin spelmotor Jackie Moreno ett stadigt och tryggt spel där Jackie anfall efter anfall fortsatte att göra rätt val när hon såg till att sitt Gustavsberg knappade in på Skövdes ledning. Det hjälpte inte Skövde direkt heller att en halvskadad och dunderladdad Cornelia Dahlström kom inspringandes i anfall som ett ånglok och dunkade in 7 mål med ett kanonskytte.

Gustavsberg leder med en boll när Skövde får ett frikast med 5 sekunder kvar vilket leder till att Skövdes otroligt duktiga Elma Örtemark kan kvittera med någon sekund kvar. I förlängningen var det många som inte trodde att Gustavsberg skulle kunna ladda om men de hade fel.

I den första förlängningshalvleken gör lagen bara varsitt mål. Skövdes görs av Emma Hall efter en kraftig satsning och Gustavsbergs mål görs av Jackie Moreno efter ett ruggigt underarmsskott i bortre krysset. Gustavsberg fortsätter i den andra förlängningshalvleken på ett tryggt sätt att spela sitt spel och fick utdelning medan Skövde inte riktigt kom igenom Gustavsbergs försvar. Det blev lite stressat spel och Gustavsberg kunde rycka åt sig en tvåmålsledning till 28-30. Skövde gör sedan 29-30 men det är 10 sekunder kvar och matchen är avgjord.

Skövdes Elma Örtemark var hela tiden ett ständigt hot och Andrea Niva var som vanligt klinisk i sina avslut ifrån H6. Natalie Wästerfors smög i bakgrunden men gjorde viktiga mål och Emma Hall som klev in och tog stort ansvar för Skövde i andra halvlek gjorde att Skövde fick bra utdelning.

I Gustavsberg så var det några riktiga vinnarskallar som gjorde att de tog hem guldet. Det var Wilma Schelin som gjorde en fin insats på niometer, Catrin Axelsson som gjorde några matchavgörande räddningar som gjorde att Gustavsberg kunde komma ikapp Skövde, Cornelia Dahlström som var ett stort avbräck för Gustavsberg framförallt i försvaret men hon kunde fortfarande leverera framåt med ett enormt skytte och Jackie Moreno som gör ett enormt arbete bakåt samtidigt som hon styr upp hela anfallsspelet och blir den matchavgörande spelaren med sina val i anfallet.

ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here