Intervju med förbundet gällande IFK Kristianstad

Under lördagen ändrades IFK Kristianstads resultat i alla tre gruppspelsmatcher till förlust med 0-10. Handbollskanalen sökte upp en av de personer som är ansvarig för detta, Ralf Lundberg, för att se varför. Här är resultatet utav intervjun.

Kan du förklara vad det är som har hänt?

– Jag fick ett telefonsamtal från IFK Kristianstad som handlade om representation mellan pojkar A och juniorer. När jag frågade vad problemet var så hade de upptäckt själva att de hade hanterat det här fel. IFK Kristianstad är en förening, IF Kristianstad är en annan. Och enligt tinformationen jag fick från Kristianstad började den här spelaren att spela steg 1 med IFK Kristianstads pojkar A och efter det spelade han med IF Kristianstads juniorlag. Då är det ett brott mot reglerna och han har då spelat USM för två olika föreningar. Då sa jag till honom att han har representerat fel juniorlag. De fokuserade alltihopa på pojkar-A finalsteg här i Malmö och då är det okej att spela. Sedan har jag för att säkra upp alltihop skickat ett papper till dem. 15 minuter innan sista gruppspelsmatchen här idag så kommer det ett mail. Som ifrågasätter det här, vi går in och öppnar gruppspelet för juniorlaget i steg 1 och där har han spelat. SÅ då blir ordningen omvänd.

Kristianstad sa först att det var i Steg 3 som han hade spelat i IF Kristianstad första gången?

– Ja, först sa de pojkar A sen juniorer. Men nu blev det juniorer sedan pojkar A. Från juniorlaget till pojkar A blev det då ett brott mot representationsbestämmelserna. Det gör att han då är en IF Kristianstad spelare. Sedan som grädde på moset har de då sagt upp samarbetsavtalet och är fristående föreningar och kan alltså inte flytta folk fram och tillbaka. Men om de hade uppmärksammat detta innan de bröt samarbetsavtalet och ett till att han varit i IF Kristianstad så hade han kunnat spela med Kristianstad juniorlag denna helgen.

– Det visade sig att IFK Kristianstads A-pojkar hade en match kvar och då gjorde vi en blixtutryckning och skriver ihop att de matcherna som var mellan IFK och H43 och Sävehof blev förlust med 0-10 och säger till Kristianstad att han får inte spela. Och då gör dem det iallafall. Det är ett beslut som de tar och de tycker att Svenska handbollsförbundet har skickat ut en information och att de har gått på den. Med det så är det, ja du hör ju själv, det låter skandalöst men informationen var felaktig och när den här personen i Kristianstad kom ner och satte sig här hos oss och vi öppnade steg 1 för juniorer så hade han ingen aning om det. Han ljög inte då utan han blev uppriktigt förvånad och med det konstaterade han att det var fel. Då går han ut till laget och säger, ”Denna personen får inte spela.” Och sen gör dem det iallafall.

Om jag tolkar dig rätt så kommer det inte att bli en förändring i beslutet från er sida?

– Nej det står fast turneringen ut. Kristianstad står på 0 poäng och 0-30 i målskillnad. Han kommer inte få spela med IFK Kristianstads juniorer imorgon.

– Får man information av oss och det är felaktig information så är det klart att vi får stå för det. Men nu tyckte dem då att vi kommer mitt i matchen. Men utan facit i hand, hur hade det blivit om vi hade kommit efter matchen. Det får vi aldrig reda på.

– Kristianstad är de stora förlorarna i det här, tydligen då tillsammans med Handbollsförbundet men den smällen får vi ta.

”Det är det sämsta som har hänt någon gång”

– Det är det sämsta som har hänt någon gång, att mitt i brinnande finalspelet visar det sig att man kluddar till det.

Får Valter Chrintz spela med juniorlaget imorgon eller stoppar brytningen utav samarbetsavtalet det?

– Samarbetsavtalet stoppar det eftersom han är skriven i IFK Kristianstad.

– Då skulle man kunna hitta en annan vinkling. Nu har vi passerat första maj och då kan man skriva övergångar igen. Så då skulle man kunna skriva över honom från IFK Kristianstad till IF Kristianstad via internet och få det klart till imorgon. Men där har vi säkrat upp för att övergångar som görs efter den första maj. Där får man inte använda spelare för att avsluta säsongen 16/17.

Det finns alltså ingen möjlighet för Chrintz att spela imorgon?

– Nej, det gör det inte.

Är det aktuellt att ändra bestämmelserna till nästa säsong gällande lag med samarbetsavtal, att man får spela i två olika årgångar som det gällde i detta fallet och samma sak i pojkar B där Sävehof blev drabbade?

– Nej, det ser jag inte någon anledning till. Vad vi försöker hjälpa till med nu allt eftersom USM-anmälningarna kommer in är att alla föreningar som anmäler sig anmäler sig under ett och samma lag.

– Om jag nu tar Sävehof exempelvis så har de av någon konstig anledning anmält tre lag i S-hof. In med dem i Sävehof så blir det inga problem. LUGI hade inför denna säsongen i pojkar B LUGI 1, 2 , 3 och 4. I A och B ungdom kan man det. Men vill du ha två juniorlag kan du inte anmäla det i LUGI. Eftersom det är ett officiellt SM. Då får du ta LUGI och Farmen. Nu hörde jag av min kollega att de har anmält tre juniorlag nästa år. LUGI, Farmen och LIGU. Gör man det så får de spelarna som har spelat i Farmen eller LIGU inte spela för LUGI i A-pojksklassen.

– Likadant får inte en duktig junior spela både med LIGU och Lugis A-lag. Detta eftersom LUGI och Farmen har samarbetsavtal. Men LUGI och LIGU har det inte.

– Det kan bli jävligt rörigt men det är viktigt att man har koll på det. På ungdomssidan ska man in med alla lag under en förening. Blanda inte in en massa olika klubbar.

 

Vi tackar för denna intervju och hoppas att den har rätat ut en del frågetecken. Om detta är hanterat rätt eller fel lägger vi ingen värdering i utan det får ni avgöra själva.