Tomas Axnér i intervju om USM, förbundskaptensjobbet, vem som ska ta över efter Jeppson och vem som vinner SM-guld

Foto: Lars-Erik Nilsson

Vi tog ett snack med Tomas Axnér under finalsteget i USM som tar plats här i helgen.

Vi står här under finalsteget i USM. Vad tycker du om arrangemanget?

-Jag älskar formen på det, att man kan vara så nära så många matcher och gå mellan matcher. Nu har jag koncentrerat mig rätt mycket på den årskullen som jag ska jobba med, pojkar födda 02/03 men jag har ändå hunnit se en del matcher. Att det är så samlat tycker jag är häftigt.

Du kan numera titulera dig förbundskapten, hur känns det?

– Det känns väldigt inspirerande och kul, att få börja med så unga killar som de faktiskt är och få följa dem hela vägen. Det ska bli väldigt inspirerande faktiskt.

Har du redan nu koll på en del spelare eller väntar du med scoutning till Sverigecupen i höst?

– Det är klart att jag ska kolla mycket på Sverigecupen. Det är åtta lag som är här som jag har kunnat se nu. Samtidigt så är det många spelare som flyger under radarn. Duktiga spelare som har åkt ut i steg 4 eller kanske till och med ännu tidigare. Det låser ju inga dörrar utan man måste vara öppen för allting. Samtidigt så har jag sett många duktiga spelare nu i helgen.

Du har nyligen avslutat en säsong med LUGI, hur ser du på den?

– Det är alltid en sorg när man åker ur ett slutspel. Vi hade fem tuffa matcher som alla avgjordes i sista anfallet mer eller mindre. Det kunde gått hur som helst. Jag tycker att vi har gjort en grym säsong sett över 10 månader. Kanske bäst av alla faktiskt sett till förutsättningarna. Sen avgörs ju allt i slutspelet där har vi kanske inte alla marginaler med oss och för att få med beröm godkänt så kanske vi skulle behövt gå till semifinal så är det ju.

Hur ser du på nästa säsong? Ni tappar Jeppsson som har varit er kanske viktigaste spelare i år.

– Simon Jeppsson är en spelare som kommer från LUGIs rötter, han började spela här när han var sju år gammal. Jag fick tag på honom när han var 15/16 och jag har redan nu ”nya” Simon Jeppsson som ska komma upp och träna med oss och spela med oss på den positionen. Vi har ungdomslandslagsspelare på både 99 och 00 och kommer ha det på 01 med. Vi har duktiga 02 i staden och LUGIs 03or är jätteduktiga. Vi har jättemånga duktiga spelare på den positionen och jag kan inte stänga dörrar för dem genom att köpa in en ny Simon Jeppsson.

– Så tanken är att vi ska försöka forma fram en ny sådan spelare haha. Precis som vi gör med Alfred nu som ska peaka om två år och sedan så är det någon annan som ska ta vid där. Vi har en otrolig region, se bara på pojkar 02 som har fyra lag i finalspelet. Två lag från Lund och resten från Kävlinge och Lödde, det är ju en region som fostrar väldigt mycket spelare. De spelarna ska vi förädla och inte köpa in en massa annat utifrån. Däremot kanske vi ska sikta på spelare på positioner där vi inte får fram många unga. Så har vi gjort med Carl Möllerström som är en ung, lovande högernia från Kristianstad som vi har köpt in till nästa år.

”Det måste växa ut lite hår på bröstet”

Med andra ord kan Karl Wallinius om han spelar sina kort rätt ha en stor roll i LUGI nästa år?

-Det måste växa ut lite hår på bröstet på honom. Det är saker som ska poleras bort men sett över tid tror jag jättemycket på honom. Vi har en 00a där som är spännande, Siemund, så att det finns spelare.

– Jag tycker att en sådan spelare som Niklas Paradis är ju kanske den största defensiva talangen jag har sett i svensk handboll på väldigt många år. Han är bara 96a och han är bra framåt alltså! Får han bara utrymme så är han också en aspirant till att vara startspelare i LUGI.

– Det är en U21-landslagsspelare, en given sådan med tanke på hans kvalitéer bakåt. Men han har ett jättefint skott alltså. Jag tror jättemycket på honom och det är en spelare som också ska få mycke plats nu när Simon försvinner. Kalle får gå bakom honom först och främst.

Slutligen, vem tror du vinner SM-guld i seniorerna?

– Jag tror Kristianstad vinner SM-guld till slut, det tror jag.

Vilka möter dem i finalen?

– Med Teerns skada så luktar det lite Sävehof, men Alingsås är ett sånt jäkla krigargäng så kan någon kompensera för en skada så är det dem. Otroligt svårtippat! Förnuftet säger att Sävehof tar det men Alingsås kan man aldrig räkna bort.