Rikslägerstatistik: 79% födda första halvåret

Sverige P00/01. Foto: Roger Siemund/Japhifre

Handbollskanalen kan här presentera statistik för Riksläger P02 som visar hur fler spelare är födda första halvåret än det andra.

Ni känner säkert till debatten om hur barn och ungdomar födda mellan januari och juni ofta är överrepresenterade i olika ungdomslandslag i exempelvis fotboll och ishockey. Handbollen är inget undantag och här kan Handbollskanalen presentera statistik från det nyligen kallade P02-lägret.

62 spelare kallades till Riksläger 1 i Halmstad för pojkar födda 2002. En analys av spelarnas födelsedatum ger följande:

*Endast 13 av 62 spelare är födda mellan juli och december. Det är alltså 79% av spelarna som är födda på första halvan av året.

*Tittar vi på sista fjärdedelen av året är endast 5 födda mellan oktober och december. Jämför vi det med den första fjärdedelen så har vi där 21 stycken. Mer än fyra gånger fler.

Statistik Riksläger P02
Januari: 5
Februari: 7
Mars: 9
April: 7
Maj: 7
Juni: 6
Juli: 1
Augusti: 1
September: 6
Oktober: 1
November: 2
December: 2

Tittar vi på statistik från SCB kan vi konstatera att flest barn föds flest barn i maj och juli. Det är alltså inte så att det finns ett mindre urval i juli. Vi ska väl också vara noga med att poängtera att detta alltså endast är för ett Riksläger och ett litet urval av 62 spelare.

Statistiken är dock i linje med den forskning som redan finns på området. Tomas Peterson är professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola och redan 2011 slog han fast i en artikel hos SVT:

-Det är fyra gånger så stor sannolikhet att få spela en ungdomslandskamp för Sverige om du är född i det första kvartalet jämfört med om du är född det sista.

Exakt samma faktor som för Riksläger 1 P02. Nästan kuslig pricksäkerhet, eller hur?

Inom fotbollen har diskussionen pågått länge där fysisk mognad kan selektera bort talanger där resurserna egentligen borde läggas. Om nu en selektering ska göras. Där testas olika metoder för att komma till bukt med problemet som exempelvis Future Team hos det Svenska fotbollsförbundet och i England har The Guardian publicerat en intressant artikel i ämnet:

LÄNK: FA plans change for young talent to overcome the relative age effect

Det finns också statistik som visar fördelningen under UEFA-turneringar 2010/11 för U17, U19 och U21:

Det är också viktigt att poängtera: Att vara med i ungdomslandslag är ingen garanti för att en spelare blir en stjärnspelare på seniornivå.