Leder Sverige i U17-EM och videoanalyserar OS samtidigt

Sveriges videoanalytiker och förbundskapten för U17-landslaget, Pontus Ward Wiklund. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Det svenska U17-landslaget påbörjar sin EM-resa imorgon mot Slovenien. Sveriges förbundskapten är Pontus Ward Wiklund – som samtidigt videoanalyserar Sveriges OS-motståndare.

Sverige imponerar stort i OS och är klara för semifinal. En som bidragit till framgångarna är videoanalytern, Pontus Ward Wiklund, som också är förbundskapten för Sveriges U17-landslag på damsidan. Imorgon ska laget spela sin öppningsmatch mot Slovenien i U17-EM, som avgörs i Montenegros huvudstad, Podgorica.

När Handbollskanalen når honom har den svenska truppen precis kommit fram och han har just laddat ned Frankrikes semifinal mot Nederländerna på sin dator. Om en halvtimme ska det svenska laget ha sin första träning på plats.

– Vi har inte haft så många dagar ihop, men jag hoppas att vi kan göra en bra prestation, göra det vi kan och bli bättre och lära oss saker. Sedan hoppas jag att vi kan vinna så mycket som möjligt, säger han.

Samtidigt som han ansvarar för sitt ungdomslandslag, ska han analysera Sveriges OS-motståndare Frankrike på video. Efter den förra matchen tror han att nyckeln ligger i försvarsspelet.

– De har gjort en fantastisk prestation och är värda det här. Jag tror att de har bra chans. Det gäller att rätta till det som inte fungerade sist. Vi luckrar upp dem bra, men eftersom vi inte får ordning på försvaret får vi inte de kontringar vi vill ha, säger han.

För att hinna med sina dubbla jobb vill han framhålla ledarstaben som är på plats i Podgorica. Utan arbetet som Linus Ekman, Jenny Alm, Johan Ölund och sjukgymnasten Anne Hopfgarten gör hade det inte fungerat, poängterar han.

Ett år utan ungdomslandskamper

Det svenska U17-landslaget har inte kunnat spela matcher på grund av pandemin, men i början av juli fick de chansen att samlas för första gången och spela dubbellandskamper mot Danmark. Där blev det två förluster och enligt Pontus Ward Wiklund var Sverige inte i närheten av Danmark i de matcherna.

– Men känslan i laget är bra. Jag hoppas att de ska njuta av att spela handboll och visa upp sig med de kunskaperna som de har och sen att vi får till en helhet, säger han.

På grund av att den internationella ungdomshandbollen pausades under hela det gångna året, har han inte fått tillfälle att se de andra lagen.

– Det blir lite av en Gott och blandat-påse. Vi får rätta oss efter motståndet under turneringen och förbereda oss som oss själva. Spelarna påbörjar sin seniorresa och det här blir det första steget med internationellt motstånd. Vi får se hur de tar det till sig som individer och som grupp, säger han.

Sverige spelar sin första match i mästerskapet mot Slovenien imorgon klockan 13:45. Matchen går att se på EFHTV. Den andra matchen spelas samma dag som Sverige spelar semifinal. Matcherna krockar lyckligtvis inte.

Sveriges matcher i U17-EM:

5 augusti: Slovenien (13.45)
6 augusti: Kroatien (14.00)
8 augusti: Ryssland (14.00)
10 augusti: Huvudrunda och placeringsmatcher
11 augusti: Huvudrunda och placeringsmatcher
13 augusti: Semifinaler och placeringsmatcher
14 augusti: Placeringsmatcher (9–16)
15 augusti: Final, bronsmatch och placeringsmatcher (5–8)

Här kan du se den svenska truppen: U17-EM: Den svenska truppen presenterad