Aranäs passar alla – ledare för HFA berättar

Annelie är ledare för HFA i HK Aranäs och berättar här om hur det sprider glädje hos barn och vuxna i föreningen.

Stor glädje, lätt heshet efter allt hejande på handbollscup, enorm stolthet och en liten sorg att inte alla tre pojkarna fick spela. Två av pojkarna spelar i P05 och den tredje i HFA men det finns inte många turneringar för HFA.

Vi har nu haft HFA i 4 år och verkligen kommit fram till ett träningsformat som passar vårt speciella behov. Det har tagit tid men nu har vi hittat ett bra format med stor anpassning till våra spelare.

Hos oss är alla, ja alla välkomna som vill träna och spela handboll. Oavsett ålder, kille/tjej och vilken svårighet eller rättare sagt extra speciell förmåga man har. Vi har handbollen gemensamt.

Glädjen på träningen är otrolig och svår att hitta någon annanstans. Våra spelare studsar in på planen och ingen träning är tråkig. Vi hoppas nu att fler vågar starta ett HFA och spela med oss i Aranäs Open.

Våra spelare är barn och ungdomar och vi begränsar inte på något sätt utan alla är välkomna på sina villkor. Vi har en grupp på upp till 20 deltagare och minst 4 ledare. Det är otroligt viktigt med hög ledartäthet. Föräldrarna hjälper till vid behov. Vi har också Maria med på träningarna ibland. Maria är den som startade HFA men som har kämpat med sin hälsa och då har jag tagit över.

Vi använder oss av tecken och teckenspråk vid alla träningar och tävlingar. Det är jag som ”utbildar” våra ledare i tecken samt är med vid alla samlingar/genomgångar och tecknar. Många av våra spelare har tecken som stöd i skolan och de som inte har det tycker det är roligt att lära sig tecken.

Vissa behöver bildstöd och är vana vid det så det kommer vi nu att utveckla mer. Träningen inleds i storgrupp med uppvärmning. Efter det har vi 3 olika grupper:

Grupp 1 är mer boll-lek där bollkänslan tränas
Grupp 2 mer inledande handbollsträning med passningar, skott på mål osv
Grupp 3 är mer matchinriktat där vi tränar för att kunna spela match

Hur träningen ser ut varierar hela tiden och är helt beroende av vem och hur många som kommer. Det ställer höga krav på planering och anpassning. Att vara ledare i HFA är mycket personlighetsutvecklande och en bra ledare i HFA är inte alltid beroende på erfarenhet eller ålder utan mer personlighet.

Eftersom våra ledare även spelar handboll så varierar det vilka ledare vi har. Som tur är så har vi ett stort intresse i klubben att vara ledare i HFA.

Vi har haft lyckan att få ledare som även spelar i A-laget och de är ju lite av idoler. Jag vill så otroligt gärna att fler vågar ta steget att ha ett HFA i sin klubb. Vi vill så gärna se fler HFA på Aranäs Open och andra turneringar.

Precis som att det är självklart att P05 spelar ska det vara att HFA spelar.

Alla ska få känna samma stolthet att bära samma matchställ och tillhöra samma klubb oavsett förutsättningar. Så är det för oss. Som HK Aranäs har som slogan: Vi passar alla. Det borde stå efter alla handbollsklubbars namn, tycker vi.

Tack för att jag fick berätta om oss.

Ha det gott
Annelie