HSG Wetzlar och Ukrainas landslag möts i en ”handbollsmatch för fred”

En ukrainsk flagga. © Bildbyrån.

Bundesligaklubben HSG Wetzlar och Ukrainas landslag kommer att spela en vänskapsmatch för att samla in pengar till organisationer som stödjer människor i Ukraina. Matchen kommer att spelas i Wetzlar den 1 april.

Ukrainas sportdepartement råder i ett dekret landets atleter på toppnivå att lämna krigszonen. Slava Lochmann – Ukrainas tränare för herrlandslaget – och hans spelare anlände till Tyskland tillsammans med sina familjer tidigare i veckan.

Den 1 april spelar de en ”handbollsmatch för fred” mot HSG Wetzlar i Wetzlar för att samla in pengar till hjälporganisationer som är verksamma i Ukraina.

– Det fanns inte på kartan att vi skulle genomföra några träningar. Alla var rädda och försökte sätta sig i säkerhet så gott de kunde, säger Lochmann, enligt handbollssajten Handball-world, och syftar på situationen i Ukraina under den senaste månaden, efter Rysslands invasion.

– När vi fick frågan om vi kunde spela mot Ukraina i en träningsmatch och ta emot spelarna och deras familjer behövde vi inte ens fundera i en sekund, säger HSG Wetzlars VD, Björn Seipp och fortsätter:

– De ryska krigsbrotten måste stoppas och humanitär hjälp måste komma fram till människorna i Ukraina. Det är därför vi kommer att arrangera en handbollsmatch för fred. Alla intäkter från matchen kommer att doneras till hjälporganisationer som arbetar för att hjälpa människorna i Ukraina.

I HSG Wetzlar spelar de båda svenskarna Emil Mellegård och Olle Forsell Schefvert. Förra helgen skulle Ukraina ha spelat VM-kval mot Finland men tvingades dra sig ut efter Rysslands invasion.