Baena vänder hem – till spanska andradivisionen

Rafael Baena. Foto: Rhein-Neckar Löwen

Försvarsspelarna i den spanska andradivisionen är här med varnade. CB Los Dólmenes har lyckats övertyga Rafael Baena om ett kontrakt.

I februari mejslade Handbollskanalen ut ”Handbollens spelartyper”. Det var allt från Spralleman till Halvdistansarna och Fiskaren i 5-1. Bland mittsexorna fanns kategorin ”Stycket” där det utöver Andreas Nilsson nämndes namn som Jannik Kohlbacher, Kari Kristjansson, Stojance Stoilov. Och Rafael Baena.

Den kraftfulle spanjoren har gäckat mittförsvar på allra högsta nivå där han vunnit både Bundesliga, tyska cupen och tyska supercupen med Rhein-Neckar Löwen. Han var även med och vann EM-silver 2016 med spanska landslaget.

De två senaste säsongerna har han delat på linjespringandet med Max Darj i Bergischer, men nu blir det inget mer med det. Istället vänder 37-åringen hem till Spanien igen för spel med CB Los Dólmenes. I andradivisionen.

Baena sluter där med cirkeln som började ritas 2008 då han som 26-åring började spela professionellt för BM Antequera. Klubben gick dock i konkurs 2012 och har i staden nu ersatts av Los Dólmenes. Så det blir en flytt hem till regionen Andalusien och den spanska sydspetsen för Baena som kommer från staden Estepa utanför Sevilla.