VästeråsIrsta säkrar slutspelsplats efter bortaseger

VästeråsIrstas Viola Paulsen. Arkivbild. Foto: Andreas Sandström, Bildbyrån.

VästeråsIrsta var det starkare laget när de ställdes mot BK Heid på bortplan under lördagens måstematch. Efter en jämn drabbning var det slutligen gästerna som kammade hem de två poängen – och säkrade en plats i slutspelet. Matchen slutade 27-29. 

Måstematchen mellan BK Heid och VästeråsIrsta HF gällde två viktiga poäng för de båda inblandade lagen. Poäng som, för båda två, skulle ge dem en säkrare position inför den absoluts slutspurten i grundserien. Med andra ord väntades en jämn kamp där inget utan lagen skulle ge sig i första taget – och det var precis vad det bjöds på.

Hemmalaget Heid skaffade sig en tvåmålsledning i matchen inledning, och för gästande VästeråsIrsta tog den upp emot fem minuter innan matchen första mål nätades bakom Miranda Nasser – men därefter tog det fart i det svartvita skyttet. Trots ett bra försvar från de båda lagen haglade det in mål under ett par minuter, och VästeråsIrstas Cecilia Tillman var stekhet med sitt avstämda skott från vänsternio.

Heid tappade sin ledning efter femton spelade minuter, och istället gick gästerna upp i en tvåmålsledning – som dock lika snabbt vändes återigen när Heid kvitterade till 10-10. Därefter följdes lagen jämnt åt halvleken ut – där gästerna dock fick med sig en knapp ledning in i halvtidsvilan efter missförstånd i Heids anfallsspel i slutsekunderna.

Halvtidsresultat: 13–14

Hemmalaget inledde den andra halvleken starkt, och lyckades både kvittera och gå om till en ledande position under startminuterna. Någon större differens blev det dock aldrig mellan lagen, och när Heids Towe Andersson blev utvisad öppnades dörren för VästeråsrIrsta att dra ifrån målmässigt.

Någon stor ledning skapades dock aldrig, trots två raka utvisningar för Heids del och flertalet straffkast för gästerna – där dock Miranda Nassar räddade sitt Heid två gånger om. Efter drygt halva den andra halvleken färdigspelad hade gästande VästeråsIrsta dragit ifrån till en tremålsledning som de höll sig kvar vid i ett par minuter. Efter en timeout från Heid dröjde det dock inte länge förens det återigen var både kvitterat och vänt åt andra hållet. En nytändning i såväl publiken som hemmalaget bjöd på ett par fina minuter för de rödklädda spelarna, då VästeråsIrsta tycktes ha tappat greppet om matchen.

Den fartfyllda och händelserika matchen skulle bjuda på ännu en vändning, när gästerna tog över ledningen på nytt. Att avgöra vem som skulle kamma hem de två poängen i slutändan var dock vara en omöjlighet fram i slutsekunderna. Heid jobbade ikapp ett underläge under matchens sista minuter, men lämna VästeråsIrstas linjespelare fri att sätta ett avgörande mål för gästerna och därmed stänga matchen.

BK Heid – VästeråsIrsta HF: 27 – 29 (13–14)

Tabell >>