Tung triumf för Boden i bottenstriden

Emmy Nordmark. Foto: Peter Skaugvold, Bildbyrån

Bodens poängjakt slutade med säsongens första hemmaseger. När Kristianstad närmade sig hade Boden en extra resurs i femmålsskytten Moa Nilsson. – Vi har mycket energi och håller oss till det vi pratat om, sade hon efter 28–23. 

Två bottengäng som ville mycket tog banan i försiktig besittning. Anfallsspelet lämnade mycket i övrigt att önska från start. Likaså lagens förmåga att straffa varandra för misstagen.

Emmy Nordmarks rejäla aktioner var det första som höjde matchkvaliteten, så mycket att Kristianstad sökte punkta bort hennes spelsinne.

Det öppnade för andra i hemmalaget, Johanna Hellgren vågade gå på genombrott. Moa Nilsson hade en fin period med instick, hoppskott och tre mål före paus.

Samtidigt var Kristianstad synnerligen svajigt. Passningsspelet var snällt sagt, sisådär och Boden öppnade en lucka med sex bollar.

Gästerna nötte dock på, 11–15 i paus gick att arbeta med även om Kristiane Stormoens frikast med klockan på full tid bidrog till att sänka moralen när det nådde nät.

Kristianstad behövde energi – de återvände med bättre samspel i försvaret och en målvakt (Nora Persson) som blixtrade till och fick Nordmark petad från straffskyttet.

Sarah Carlström (nio mål) plockade upp pådrivarpinnen. När lagen fortsatte blanda och ge försökte Kristianstad ty sig till ett inspirerande jaktläge. Dynamon Carlström blockade skott, tog aktiv del i uppspelsfasen och försatte Linnea Efraimsson i friläge så att det bara skiljde ett mål, 18–19.

Lovande läge, men också snäva marginaler. Boden avvärjde krisen med Nilsson som murbräcka.

– Försvarsspelet gör mycket, vi värderar rätt och fokuserar på vilka spelare vi ska lyfta på. Hela attityden smittar av sig och ger oss det mod det vi behöver, sade 21-åringen.

Niometaren som tillbringat halvannat år i Boden BK i division ett och bara fått göra sporadiska inhopp i SHE agerade som hon aldrig missat en minut på toppnivå.

En förstklassig förstärkning och viktig pjäs när Kristianstad försökte med både punkt och dubbelpunkt mot andra hot. Nilsson bidrog med fem mål och fyra assist med större manöverutrymme.

– Vi har starka genombrottspelare, lägger ett spel för det med bra bollflöde så att vi kommer till lägen, sade en av matchvinnarna – utan att underdriva det hon själv stod för.

– Jag är jättenöjd över min egna insats. Så här mycket speltid och förtroende har jag nog aldrig fått.

I summeringen var hon spets mot ett trubbigt bortalag. Medan Kristianstad inledde den långa hemresan i prekärt läge förstärkte Boden sin plats bland kvallagen och jublade tillsammans med 1 337 åskådare.

– En jätteviktig vinst, det här medför en bra känsla i hela gruppen, sade Nilsson.

Boden Handboll–Kristianstad HK 28–23 (15–11)
Matchprotokoll >>
Tabell >>