Tredje raka för Lugi som är i semi

Matchens lirare i den tredje kvartsfinalen - spelmotorn Ebba Engdahl. Foto: Kenneth Landgren

Det såg ut att bli en säker seger för Lugi efter 5 minuter. 5-1 på tavlan med fem olika målskyttar. Kristianstad svarade med ett 5-1 försvar och gjorde fyra raka mål så Dragan Brljevic tog en tidig time-out (13.00).

– Vi startade bra, men fick inte flowet i vårt anfallsspel när de gick upp med sitt 5-1 försvar, kommenterade Ebba Engdahl. Det blev mycket in och kriga i stället.

I mitten på halvleken ryckte Lugi återigen åt sig ett fyramålsövertag, när Hanna Ringdahl kontrade in 9-5 och publiken var med på noterna. Men Kristianstadspelarna fortsatte att trycka i uppspelen och med två minuter kvar av halvleken stod det 11-9.

– Lugi slarvade en del i den här matchen, analyserade Linnea Jönsson. Det var vi bra på att utnyttja.

Halvtidsreultat 12-9 där utropstecknen var Elinore Johansson med 4 mål och Lucie Satrapova med flera fina räddningar (35%, 6/17).

Direkt i den andra gasade hemmalaget och var uppe i +7 med kvarten kvar (21-14, 45.26).

– Vi stod bra bakåt och hjäpte varandra. Det skapade en trygghet och enkla kontringar, som gav mycket extra energi, tyckte Ebba.

Kanske hade det gått för lätt för tio minuter senare var avståndet bara +3 (24-21, 55.29). Asli Iskit hade precis gjort sitt tionde mål och gästerna gick upp i en dubbelpunkt på Ebba Engdahl och Hanna Blomstrand. Då fixade Elinore Johansson en straff, som Jenny Carlsson satte säkert bakom Louise Neidenström.

– Det känns som om vi varit det starkaste laget och orkat hålla undan.

Kristianstad fortsatte med punktmarkeringen av Ebba Engdahl, men Lugi hade ett nytt ess i rockärmen i form av Esmeralda Fetahovic. Fyra räddning på sex skott i slutminuterna och Lugi kunde inkassera den tredje raka kvartsfinalsegern och fixad semifinalbiljett. Slutresultat 26-23.

– De är tunga att möta, konstaterade Linnea Jönsson efter slutsignalen. Det känns som att de vet var de har varandra i försvaret. Samtidigt är Lugi ett lag med bra spelare på alla positioner.

Kristianstads lagkapten tyckte att första slutspelet varit roligt och annorlunda med så täta matcher. Linnea Jönsson försvinner till Göteborg (läs Västra Frölunda) och Önnered under sommaren.

– Jag behöver ett miljöombyte efter åtta år i Kristianstad. Målet är att fokusera på handbollen och jobba lite extra.

Ebba Engdahl har däremot skrivit på för ytterligare en säsong i Lugi.

– Detta är min första hela säsong efter korsbandsskadan. Jag vill ge handbollen ett år till och se hur långt jag kan komma.

Utanför plan är det ekonomistudier som gäller med inriktning företagsekonomi. Examen sommaren 2018.

Värt att notera I: Ebba Engdahl skadade sig under den andra seriematchen hösten 2013 och gjorde inte comeback på allvar förrän i slutet av januari 2016. Hon menar själv att det är hennes vinnarskalle som tagit henne tillbaka på handbollsplanen trots många bakslag.

Värt att notera II: På läktarplats satt systrarna Gulldén och njöt. Bella var spelledig och hemma i Sverige för att jobba tillsammans med Jesper Lindgren på att förbereda kroppen inför Final4.

Matchfakta

Lugi – Kristianstad 26-23 (12-9)

Lugi: Hanna Blomstrand 5, Elinore Johansson 5, Ebba Engdahl 5, Melissa Petrén 4, Beatrice Nilsson 3, Jenny Carlson 3 (3), Hanna Ringdahl 1.

Kristianstad: Asli Iskit 10, Martina Chrova 4, Mikaela Johansson 3, Caroline Månsson 3, Linnea Jönsson 2 (1), Sarah Carlström 1.

Publik: 812

Lugi vann kvartsfinalserien med 3-0.