Tredje raka för H65 Höör – nu väntar SM-finalen

Foto: Nils-Åke Åkesson.

Den fjärde semifinalen mellan H65 Höör och LUGI HF började tätt och jämnt inför fullsatta läktare i Sporthallen i Höör.

Lugis Melissa Petrén gjorde matchens första mål och gästerna hade länge initiativet i den första halvleken. Men efter Cassandra Tollbrings tredje mål (9-8, 20.09) började vändningen.

I paus stod det 15-11 och Jessica Ryde hade plockat 14 av 24 skott (58%). Matchbilden påminde om den i förra veckan där H65spelarna bara körde och struntade i tekniska fel, medan de vinröda från Lund blev mer och mer krampaktiga.

– Vi hade ändrat några småsaker efter de första två matcherna, så det kändes som om det var Lugis tur den här gången, kommenterade Ola Månsson.

Det nya som kom var ett sju mot sex spel direkt i andra halvlek.

– Något vi förberett oss på, men gjorde fel saker i alla fall. En frilägesräddning av Jessica Ryde och några kontringar höll avståndet.

Dragan Brljevic tog time-out efter tio minuter (40.00, 20-15) och då informerade Ola spelarna att han inte skulle ta någon time-out så länge avståndet var +4.

Det blev aldrig någon time-out för hemmalaget i  den andra halvleken. I stället växte avståndet och med några minuter kvar fick spelaren med det stora hjärtat för klubben speltid, Jasmina ”Nina” Djapanovic. Hon som så sent som i somras hade proffsanbund från danska klubbar.

– Nina spelade med tårarna rinnande, avslöjade Ola Månsson.

Trots det kunde hon göra matchens sista mål och fastställa slutresultatet till 27-19.

– Det har varit en annorlunda resa för mig också med många viktiga matcher på kort tid. Jag har valt att spela med många spelare i stället för att snäva in truppen i ett slutspel. Det har varit minst 14 spelare inne på banan i alla matcher och så har jag aldrig jobbat tidigare.

Han ser flera anledningar till att laget tagit sig till en historisk SM-final. Spelare med inställningen att de skiter i hur mycket speltid de får bara laget vinner, att alla kontrakt var färdiga i början på mars, att laget haft noll skador efter jul och att alla tagit ansvar för sitt fysupplägg.

– Vi har en bra balans med spelare som spelar för laget, spelare som arbetar tungt och spelare som vill bli proffs och vara med i A-landslaget. Sedan har jag ett bra ledarteam runtomkring som tagit hand om allt det praktiska.

Ola Månsson återkommer hela tiden till fem personer som, sett över tid, skapat förutsättningar för SM-finalbiljetten.

– Jan och Elisabeth Hansson, Jannike Wiberg, Jasmina Djapanovic och Niklas Harris. Utan dem hade det här aldrig varit möjligt.

Avslutningsvis kommer frågan – hur kunde ni ställa om efter förlusten och alla tårar i lördags?

– Vi hade kanske säsongens viktigaste träning i måndags när vi förberedde inför matchen under en timmes tid. Sedan spelade vi innebandy.

Ola Månsson avslutar med att berätta att truppen kom in med gamnacke och gick hem från träningen rakryggade.

Fotnot: Det blir Ola Månssons femte SM-final som tränare.

H65 Höör – LUGI 27-19 (15-11)

H65: Cassandra Tollbring 8, Anna Olsson 4, Sofia Hvenfelt 4, Jonna Linnéll 3, Tilda Winberg 2, Emma Lindqvist 2, Marie Wall 2, Jasmina Djapanovic 1, Michaela Fransson 1.

LUGI: Melissa Petrén 9, Ebba Engdahl 3, Elinore Johansson 3, Hanna Blomstrand 2, Anna Lagerquist 1, Olivia Löfqvist 1.

Publik: 700 (max 650 ;-) )

Semifinalserien: LUGI – H65 Höör 1-3. H65 vidare till klubbens första SM-final.