Topp fem: Säsongens bästa nyförvärv i SHE

VästeråsIrstas Frida Rosell. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån.

Säsongen är över och Handbollskanalen utser de bästa nyförvärven under 2019–20. Fem spelare tar plats på listan och precis utanför har vi en bubblare.

Det blev en förkortad säsong och vem vet vad som hade hänt i slutspelet, men baserat på de 22 grundserieomgångarna har vi kommit fram till följande lista:

1: Frida Rosell, VästeråsIrsta

Spelade bara 15 matcher, men hann göra 99 mål och 36 assist. Delad sjua i skytteligan, nära topp 20 assistligan och topp 15 MEP. Det kan tyckas konstigt att Rosell, som inte spelade alla matcher och vars lag inte var ett av de absoluta topplagen placeras som etta, men vi menar att niometersspelaren visade tillräckligt. Rosell är ännu en spelare som inte fick tillräckligt med speltid i Skuru men som visade klass på annat håll. Hade det tuffa uppdraget att ersätta Ellenor Åström Nilsson, men gjorde det med den äran. 

2: Louise Søndergaard, Skövde HF

Ett riktigt succényförvärv av Skövde HF – danskan dominerade massvis med matcher och bidrog framförallt med mål. Fyra i skytteligan och Skövdes klart bästa spelare under säsongen. Tyvärr för Skövdes del blev det bara en säsong, danskan flyttar som bekant hem till Danmark. 

3: Isabelle Andersson, H65 Höör

Fick aldrig riktigt chansen i Skuru IK men under Ola Månsson i H65 Höör blev det betydligt mer speltid. Då visade talangen direkt varför hon länge har varit en av Sveriges mest spännande spelare. Kommer garanterat bara att bli bättre och det är inte omöjligt att hon tar över priset som årets komet nästa säsong efter lagkamraten Emma Lindqvist. 

4: Sofie Börjesson, IK Sävehof

Flytten från Kungälvs HK gick till synes utan någon påverkan, Börjesson fortsatte att vara lika vass som under den föregående säsongen. Bra på det mesta och belönades med en plats i EM-kvaltruppen under det som blev slutet av säsongen. 

5: Clara Lerby, Lugi HF

Var visserligen riktigt bra även i Kungälvs HK, men det tog fart på allvar i Lund under säsongen. Lerby öste in mål, både från kanten och på kontring och tog välförtjänt en plats i såväl OS-kvaltrupp som EM-kvaltrupp. 

Bubblare: 

Elin Hallagård, BK Heid

Hallagård gör i stort sett inga dåliga matcher och blev precis den injektion som Christer ”CK” Karlsson och BK Heid hade hoppats på. Laget gick visserligen inte fullt lika bra som många hade trott, men Hallagård var en klippa i försvaret och som alltid vass i första- och andrafasen.