SM-final 3: hett när Trine Mortensen ordnade matchboll

Sävehofs Trine Wacker Mortensen jublar under final tre i SHE mellan Sävehof och Skuru den 23 maj 2022 i Partille. Foto: Michael Erichsen

Dags för match tre i SM-finalen mellan Sävehof och Skuru. Ställningen var 1-1 med idel bortasegrar. Ikväll hade Sävehof chansen att bryta mönstret och ta en hemmaseger och därmed sätta nervig press på Skuru. Men vill Sävehof vinna nästa match?

På läktaren fanns bland annat förbundskaptenen för damlandslaget, Tomas Axnér. På Handbollskanalens fråga svarade han ärligt:

– Ja, jag har Sveriges roligaste jobb!

Det var fler än Tomas Axnér som hade kul ikväll, publiken blev en vinnare som bjöds en sällsynt intensiv och tempostark första halvlek. Bäst gick det för Sävehof som efter tio minuter lyckades med ett ryck och som mest fick en ledning på fyra mål. I sammanhanget en alldeles för svag ledning att luta sig emot. De här två lagen är i en egen klass i svensk handboll och så jämnstarka att man aldrig kan vara säker på vart matchen är på väg.

Mycket riktigt kom Skuru ikapp och endast ett mål skilde lagen. Men i sista minuterna var det Sävehof som fick flytet.

I andra halvlek väntade troligen ett och annat brottartag.

Halvtidsresultat: 17 – 14

I andra halvlek kom det första rejäla rycket för Sävehof efter nio minuter. Med sju mål i baken och Daniela De Jong utvisad blev det en alltför brant uppförsbacke för Skuru. Sävehof spelade en sprudlande handboll med såväl kraft som finess. Hemmapubliken bjöds på säsongens bästa match.

Båda lagen har sina stjärnor och storstjärnor. I den senare kategorin finner man Jamina Roberts respektive Alexandra Bjärrenholt. Den förra gjorde en stabil insats med flera häpnadsväckande sekvenser. Alexandra däremot, hade inte sin bästa kväll. Fyra mål och sju assist är småpotatis för Alexandra. Istället var det Daniela De Jong som klev fram och satte sju mål plus nio assist.

I Sävehof spelade målvakten Sofie Börjesson en avgörande roll och kom upp i fina 39 räddningsprocent. Men i Sävehof kryllade det av spelare som agerade på sin absoluta toppnivå. Men effektivast var ändå vänstersexan Trine Mortensen, åtta kantmål i en SM-final bär en hjältekaraktär.

Finalserien går vidare med Sävehof i läge för vinst. Men man undrar ändå, efter den underhållande matchen ikväll vill nog hemmapubliken ha en till match. I så fall den femte med hemmaplan. Det kräver en förlust mot Skuru i nästa match. Sitter det i bakhuvudet på Sävehof?

Slutresultat: 36 – 32

Sävehof: Trine Mortensen 8, Thea Blomst 5, Anne Tolstrup-Ptersen 5, Frida Rosell 5, Laura Jensen 4, Jamina Roberts 3, Tamara Haggerty 2, Frida Högaard Nielsen 2, Ida Sembe 1, Stella Huselius 1

Skuru: Elin Hansson 9, Daniela de Jong 7, Alexandra Bjärrenholt 4, Clara Bergsten 4, Alice Salmi 4, Vilma Matthijs Holmberg 2, Ellen Voutilainen, Malin Berndal

Anders Hilmersson