Skuru till final utan pardon – överkörning i sista semin

Ulrika Olsson. Foto: Christoffer Borg Mattisson /Bildbyrån.

Seriesegraren Skuru IK bröt också slutspelsbarriären och spelar sin första final sedan 2016. Lugi HF slet utan att kunna göra den fjärde semifinalen spännande, 35–21 till slut för Skuru efter sex bollars försprång i paus.

– Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, sade Jenny Södrén i C Mores sändning.

– Vi får till ett fantastiskt försvarsspel, det bäddar verkligen för den här vinsten, fortsatte hon.

Siffrorna ljuger aldrig. Det säger sig själv att ett lag som bara förlorat två av 29 matcher under säsongen måste nå final.

Seriefyran Lugi HF gjorde ett tappert försök att matcha en av de moderna storheterna i SHE, lyckades höja nivå ett snäpp och vann en av semifinalerna.

Över hela matchserien, för att inte säga säsongen, var Skuru det bättre laget.

I den aktuella situationen, med motståndare under press, var de grönklädda var beredda på Lugis föredragna sätt att attackera. Med bollkontroll hade gästerna ständigt en passning på lut som ställde motståndarnas aggressiva defensiv.

Alternativen var många, när inte Ulrika Olsson sköt över försvaret kunde Hanna Åhlén bryta sig fram till linjen. Där fanns för övrigt Jenny Södrén och öppnade ytor för sig själv och de sina.

Summerat hade Lugi en övermäktig uppgift att freda sig, 16 insläppta mål halvvägs var ytterligare ett plågsamt steg mot säsongsfinal.

Mellan fastlåsningar och ramträffar fram hemmalaget kunde gästerna dra ifrån. Prognosen för Lugi pekade mer mot de 19-20 mål man mäktat med i tidigare semiförluster än islossningen med vid den enda segern.

Firma Olsson och Åhlén i Skuru-kedjan höll matchplanen intakt och krutet torrt, 10–16 i paus blev 10–19 innan Lugi kom på tavlan efter paus.

–Vi pratade om att vi skulle gå ner på 6-0 så att de inte skulle ha den lätta droppen. De sköt igenom ändå, sade Melissa Petrén i Lugi efteråt till C More.

Att underläget skulle mynna ut i en långsökt vändning var aldrig aktuellt. Skuru vann andra halvlek med 19–11 och hoppas ta med sig arbetsdisciplinen till de stundande finalerna.

Lugi HF står inför betydligt större förändringar med nästa tävlingsmatch först efter sommarlovet.

Melissa Petrén tackade för sig efter fyra säsonger i Lund med nästa klubbadress i danska Horsens. Hon blev tvåmålsskytt i sin sista Lugi-insats, Hannah Flodman som fortsätter i vinrött nätade sju gånger.

– Det är så tråkigt att vi ska förlora på det här sättet. Men vi har gjort en fin säsong med det laget som vi har. Vi är unga och det visar sig idag att vi inte har Skurus rutin, sade Petrén till C More.

Semifinal 4:5
Lugi HF–Skuru IK 21–35 (10–16)

Matchprotokoll >>
Statistik >>
Skuru till final med 3–1 i matcher. Den första finalen, med Skuru som hemmalag, spelas preliminärt den 13 maj.