Lista: SHE:s 15 mest spännande spelare

Sävehofs Nina Koppang Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

SHE närmar sig med stormsteg och i vanlig ordning kryllar det av spännande spelare. Handbollskanalens Ola Selby har utsett seriens 15 mest spännande lirare. 

Vad definierar egentligen spännande? Måste spelaren vara ung och oprövad? Jag tycker inte det. Visst är majoriteten av spelarna i listan av det yngre slaget, men även spännande nyförvärv och tidigare landslagsspelare tar plats. 

Här är listan: 

15: Hanna Wedenby, BK Heid

BK Heids unga vänsternia kan bli precis hur bra som helst. Jag tror att Heid kommer att få det jobbigt i år, men Wedenby kommer att vara lagets stora utropstecken. 18-åringen har utvecklats fint under två säsonger i SHE och i takt med att speltiden har ökat har också vänsternians spel blivit bättre och bättre. Lär få en ännu större roll i år – växer Wedenby ytterligare med förtroendet?

14: Tamara Haggerty, IK Sävehof

Att ersätta Thess Krönell blir naturligtvis inte det enklaste. Utöver att Krönell har massvis med SHE-rutin och är en duktig spelare var det precis den typ av karaktär som sportchef Berggren och huvudtränare Overby uppskattade. I Haggerty hoppas Sävehof-ledningen att de har hittat en perfekt ersättare. Nederländskan är allround och har gjort flera bra säsonger i Bundesliga. Räkna med att hon blir en viktig pjäs direkt. 

13: Malin Sandberg, H65 Höör

När Sandberg gick skadad förra säsongen hade H65 det lite tuffare. I år blir det extra viktigt att högernian förblir skadefri eftersom Isabelle Andersson är borta hela året efter sin hemska knäskada. När Sandberg spelar med pondus och självförtroende är hon svårstoppad – i år vill det verkligen till om H65 ska förbli ett topplag. 

12: Vilma Matthijs Holmberg, Skuru IK

Kan mittsexan ta nästa steg och bli en försvarsspelare att räkna med? Det vore oerhört gynnsamt, såväl för henne som för Skuru och för landslaget. Alla känner till hennes skicklighet i det offensiva spelet – där är det ingen mittsexa i SHE som slår henne. Oerhört sevärd spelare som är en expert på att hitta fria ytor bakom stora försvarsspelare, tack vare snabba fötter och en rejäl dos spelsinne.  

11: Siw Aabech, Kristianstad Handboll

Kristianstad bygger om och från att tidigare ha varit ett lite mer storväxt lag med fokus på skytte kommer de i år att vara ett lite kvickare lag med flera genombrottsskickliga spelare. Precis där passar Aabech in. Danskan är kvick, rörlig och företagsam – något som passar Ulf ”Tubbi” Sivertssons spel perfekt. Aabech har imponerat under försäsongen och kommer säkert att skapa stora problem för många lag.

10: Hannah Flodman, VästeråsIrsta HF

Det blev aldrig riktigt någon succé i Lugi för Flodman. Efter att ha dominerat under ungdomsåren och haft en fin tid i VästeråsIrsta trodde nog de flesta att Flodman skulle bli landslagsspelare efter att hon flyttat Lugi. Så blev det verkligen inte. Istället är känslan att Flodman har stagnerat – därför är det upp till bevis i år. Tillsammans med Ulrika Olsson borde Flodman göra VästeråsIrsta till ett topplag, men klarar vänsternian att hantera pressen?

9: Stella Huselius, IK Sävehof

Här snackar vi talang. Det är inte säkert att det blir så mycket speltid i A-laget i år för Huselius, men oj vad mycket potential det finns i 17-åringen. Huselius har alltid öst in mål och i Sävehof tror man oerhört mycket på henne. Definitivt en spelare för landslaget i framtiden.

8: Marie Wall, Kungälvs HK

Om Huselius är framtiden på vänstersex i landslaget borde Marie Wall vara nutiden. Efter en tid utanför handbollen då Wall blev mamma är hon nu tillbaka och då i Kungälvs HK. Alla vet hur bra Wall var före barnafödandet, nu ska det bli oerhört spännande att se om hon kan hitta tillbaka till formen som tog henne till landslaget. 

7: Jenny Sandgren, Önnereds HK

Under flera år var Jenny Sandgren en av norska ligans bästa målvakter. Den norska ligan håller kanske inte riktigt samma nivå som den svenska, men visst känns det som att Sandgren borde vara en rejäl förstärkning för Önnered. ÖHK bygger för att bli ett stabilt topplag och där tror jag att rekryteringen av Sandgren är klockren. 

6: Clara Lerby, Lugi HF

Fick hela förra säsongen förstörd av en knäskada – annars är jag rätt säker på att Clara Lerby hade spelat OS med Sverige i somras. Snabb, säker i läget och dessutom en jobbig försvarsspelare att möta, Lerby har det mesta. Det ska bli intressant att se hur bra vänstersexan kommer att vara i år – jag tror på succé. 

5: Josephine Nordström, Skuru IK

Att ersätta Rebecca Nilsson, SHE:s bästa målvakt, blir naturligtvis inte enkelt. Men i Josephine Nordström kunde Skuru inte ha gjort ett mycket bättre jobb. I ett lag som var på väg att åka ur förra säsongen hade Nordström trots allt 34 i räddningsprocent. Nu kommer hon till ett lag med ett betydligt bättre försvarsspel, vilket borde innebära en rejäl höjning. När danskan och försvarsspelet har hittat samarbetet tror jag att Nordström kommer att vara en av seriens bästa på positionen. 

4: Hanna Popaja, Lugi HF

Den tredje målvakten på den här listan är den med störst potential. Hanna Popaja visade redan under förra säsongen vilken duktig målvakt hon är och i år kommer hon bara att bli bättre. Lugi hade en kaosartad säsong förra året, men bör ha större stabilitet i år. Det borde gynna Popaja, som är en framtida A-landslagsmålvakt. 

3: Alma Skretting, H65 Höör

En tvättäkta försvarsgeneral, som Ola Månsson naturligtvis älskar att ha i sitt lag. Otroligt bra i försvarsspelet där hon ofta ligger precis på gränsen, även om hon säkert kommer att bli ännu tuffare att möta med åren då hon lärt sig fler försvarshemligheter. Där finns en del att utveckla i det offensiva spelet och det ska bli oerhört intressant att följa Skrettings framfart.

2: Thea Blomst, IK Sävehof

Thea Blomst visade med eftertryck förra säsongen att hon redan är en av seriens bästa på positionen, om inte den bästa. Om någon kan hitta en svaghet hos Blomst är det fritt fram att skicka ett mail till mig och berätta vad den är – jag har nämligen inte sett någon. Bör gå in i landslaget inom kort och komplettera Linn Blohm och Anna Lagerquist.

1: Nina Koppang, IK Sävehof

Det finns en spelare som jag tycker är ännu mer spännande än vad Thea Blomst är (vilket säger en hel del). Egentligen är Blomst lite längre fram i sin utveckling, men den stora skillnaden här är positionen. På mittsex har landslaget två av världens bästa spelare, men när det gäller naturliga högernior är det lite tunnare. Där kommer Nina Koppang in i bilden. Vilken explosivitet! Vilket skott! Just därför är Nina Koppang den mest spännande spelaren i SHE.