SHE: Förutsättningarna inför den sista omgången

Janita Svenheden. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Imorgon är det dags för den sista omgången i SHE:s grundserie och det är rafflande på fler håll och kanter i tabellen. Här har ni förutsättningarna inför det som komma skall.

I en på många sätt konstig säsong återstår nu endast en omgång av grundserien innan det är dags för att förhoppningsvis spännande och intressant slutspel. Det är intressant på flera håll och kanter imorgon.

Toppstriden

Skuru är i förarsätet då de leder serien två poäng före såväl IK Sävehof som H65 Höör. Nackalaget behöver ta poäng borta mot Kristianstad HK för att säkra seriesegern och hemmafördel genom hela slutspelet. Sävehof har en bra chans att bli etta, förutsatt att Skuru förlorar mot KHK, men då måste Sävehof besegra BK Heid på bortaplan. H65:s chanser att bli etta är små, men inte helt omöjliga. Seger krävs mot Lugi samtidigt som toppkonkurrenterna förlorar.

Kampen om femteplatsen

Skara har redan säkrat fjärdeplatsen i tabellen och eftersom lagen i år inte kommer att få välja laget i slutspelet är plats fem naturligtvis en åtråvärd plats. Skara har varit riktigt bra hela säsongen, men visst vill lagen som krigar om femteplatsen hellre ställas mot Skara än mot något av lagen Skuru, Sävehof och H65. Tre lag har chans på femteplatsen: Kristianstad HK, BK Heid och Önnereds HK . KHK är två poäng före konkurrenterna, så det räcker med en poäng mot Skuru för att säkra femteplatsen.

För Heid och Önnered blir det betydligt tuffare. De behöver vinna och samtidigt hoppas på att konkurrenterna förlorar. Och inte ens då är det säkert att det räcker då det kan bli en målskillnadshistoria. Önnered möter Skara på bortaplan medan Heid möter Sävehof hemma.

Slutspelsstriden

Varken BK Heid eller Önnereds HK är helt klara för slutspel, men det ska mycket till för att de ska missa. Så här ser tabellen ut kring slutspelsstrecket inför den sista omgången:

6: BK Heid, 18 poäng, minus 60 målskillnad
7: Önnereds HK, 18 poäng, minus 64 målskillnad
8: Lugi, 17 poäng, minus 47 målskillnad
——————————
9: VästeråsIrsta, 16 poäng, minus 3 målskillnad

VästeråsIrsta har fortfarande chans att nå slutspel. Seger borta mot Kungälv (som inte har något att spela för) och mycket talar för att det blir slutspel. Lugi däremot har en tuff bortamatch mot H65 Höör och har dessutom betydligt sämre målskillnad än VI. För VI kan alltså oavgjort räcka för att nå slutspel, men i så fall måste Lugi förlora mot H65. I så fall byter de lagen plats och Heid samt Önnered klarar sig utan dramatik.

Om Lugi och VästeråsIrsta däremot vinner hamnar de på 19 respektive 18 poäng. Har vi då ett läge där Önnered och/eller Heid förlorar är VästeråsIrsta, Önnered och Heid samtliga på 18 poäng. Då kommer målskillnad att avgöra och där har VI ett stort övertag.

Avgjord bottenstrid

Det är redan klart att Boden Handboll åker ur SHE i år och att Skövde HF kommer att få kvala mot tvåan i Allsvenskan.

Så här ser den sista omgången ut:

Kungälvs HK – VästeråsIrsta HF
Boden Handboll – Skövde HF
Kristianstad HK – Skuru IK
Skara HF – Önnereds HK
H65 Höör – Lugi HF
BK Heid – IK Sävehof