SHE 2022–23: Skara HF:s status – halkar de efter topplagen ytterligare?

Skaras Sara Johansson. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån.

Var står din klubb när säsongen 2022–23 närmar sig? Handbollskanalens reporter Ola Selby går igenom samtliga tolv lag i SHE. Vilka är nyckelfigurer och vad står på spel under den kommande säsongen?

För två säsonger sedan var Skara framme i semifinal och då kändes det verkligen som om de hade något stort på gång. Sedan dess har konkurrenterna förstärkt väl och gått om Skara, som nu inte kan vara säkra på en topp sex-plats ens. Halkar de efter topplagen ytterligare i år? Mycket talar för det.

Hur tog sig Skara HF hit?

Vi tar en kort titt på hur förra säsongen såg ut för Skara HF.

Utropstecken:

Sara Johansson: Det kom ju knappast som en blixt från klar himmel med tanke på vad Sara Johansson presterat tidigare. Men förra säsongen var hennes klart bästa på flera år. Delad sjua i skytteligan med Jamina Roberts och tia i skytteligan är starka papper. Högernian fick chansen i landslaget och visade med eftertryck att det går att komma tillbaka ännu starkare efter barnafödande.

Mängden spelare som levererade mål: Vissa lag blev lättlästa eftersom de endast hade en eller ett par spelare som levererade en god mängd mål. Så var det inte i Skara. Det kan givetvis ses som en svaghet, men att tio spelare gjorde 30 mål eller fler var det inte många lag i serien som levererade. Skara vann flera matcher på att de inte var för beroende av en enda spelare.

Sofia Berndtsson: Har varit en av seriens bästa mittsexor de senaste säsongerna, framförallt om hennes tvåvägsspel vägs in. Visst, Vilma Matthijs Holmberg och Olivia Löfqvist gjorde fler mål bland mittsexor, men Berndtsson var klart bättre i det defensiva än Matthijs Holmberg och styrde upp ett något bättre försvarsspel än Löfqvist.

Skaras Sofia Berndtsson
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Frågetecken:

Försvarsspelet: Sofia Berndtsson i all ära, men i övrigt var det inte direkt seriens bästa försvarsspel. Det var i ärlighetens namn ett ovanligt svagt försvarsspel Skara bjöd på med tanke på att Magnus Frisk fortfarande är tränare i laget.

Topplagstatus: Ja, vad händer med den egentligen? För två säsonger sedan var Skara inte långt ifrån att spela SM-final. Förra säsongen åkte de ut i kvartsfinal med 3–1 i matcher mot ett kraftigt decimerat H65 Höör.

Förväntade nyckelfigurer 2022–23

Magnus Frisk: Den rutinerade räven kan det här med att bygga lag. Men jag undrar om inte den gode Frisk var riktigt besviken över förra säsongen. Visst, Skara kombinerade spel i SHE med Europaspel, men elva segrar, en oavgjord och tio förluster är inte bra nog för ett Magnus Frisk-lag. Jag håller fortfarande Frisk som en av seriens bästa tränare.

Magnus Frisk, Skara HF.
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Sofia Berndtsson: En av seriens bästa mittsexor måste fortsätta att vara just det om Skara ska hänga på i toppstriden. Duktig på det mesta och dessutom en karaktär som höjer ett lag.

Laerke Sörensen: Stod lite mer än Johanna Kjellman förra säsongen och lär väl göra så även i år. Lite svagare säsong förra året där hennes 32 i räddningsprocent var sju procent lägre än säsongen före. Men fortfarande en riktigt vass målvakt som behöver upp på 2020-21-nivå för att Skara ska lyfta.

Laerke Sörensen. Foto (arkiv): Viktor Ljungström, http://www.viktorljungstrom.se

Förväntad MVP 2022–23:

Sara Johansson: Högernian har säkert tagit landslagsuttagningen på rätt sätt och kommer vara ännu bättre i år. Oerhört svårstoppad och utöver hennes fina skott har hon fina egenskaper vad gäller genombrottsspel och försvarsspel. Skaras utan tvekan viktigaste spelare.

Förväntat genombrott 2022–23:

Jasmine Wild-Willemsen: En av få yngre spelare i den här Skara-truppen. Värvades inför årets säsong från IFK Tumba. Möjligheter till speltid finns och kanske kan Wild-Willemsen, som har sina styrkor i det offensiva spelet, imponera i SHE.

Nytt ansikte att lära känna:

Aldis Asta Heimisdottir: 23-åring mittnia från Island och det låter ju spännande. Skara är inte superstarka på niometer och därför behövs det spelare. Heimisdottir blev isländsk mästare med KA/Thor förra säsongen och beskrivs som en spelskicklig mittnia.

Kommer Skara HF klara av att…

Åter bli ett topplag att räkna med? Topplag menar jag är lag 1–4 och där tror jag inte att Skara kommer att hamna. Så det enkla svaret på frågan är givetvis nej. Det ”svåra” svaret? Potential finns och de har en gegiden trupp, men inte med samma toppar som flera av konkurrenterna. Det vill till att Frisk får till en fullträff, då kan Skara hota om topp fyra.

Få fram fler unga spelare? För att vara SHE har Skara en rätt ålderstigen trupp. Men den är inte på något sätt lastgammal. Och det finns ju argument för att vi vill att damspelare inte ska sluta spela så tidigt och där är ju Skara ett föredöme. Men jag vill ändå se klubben få fram fler yngre spelare. Deras bästa spelare är ju de flesta över 30.

För att säsongen 2022–23 ska bli en framgång måste Skara HF:Vara bättre än förra säsongen: Det går inte att kräva topp fyra av detta Skara. Men däremot går det att kräva att de ska vara bättre i år än förra säsongen. Inget Europaspel i år bör bara det betyda några extra poäng. Men bättre än sexa har jag svårt att se att de blir.

Slutord

Sävehof, H65, Skuru och Lugi ser alla vassare ut än Skara. Dessutom har Önnered potential att vara bättre än förra året. Och lagmaskinen Kungälv kan man aldrig räkna ut. Ni kan räkna – det innebär att sex lag kan vara bättre än Skara nästa säsong, ett Skara som så sent som säsongen 2020-21 tog sig till semifinal. Risken finns att Skara tappar ytterligare i år och att rivalen Skövde går förbi. Men samtidigt är det precis den typen av förutsättningar som Magnus Frisk är skicklig att knyta samman laget kring.

Övergångar

In: Aldis Asta Heimisdottir (KA/Thor), Jasmine Wild-Willemsen (Tumba HBK), Asdis Gundmundsdottir (KA/Thor)

Ut: Elizabeth Collado (klubb ej klar), Maja Eriksson (slutar), Ida Holm (klubb ej klar), Stella Muir (slutar), Julia Ehn (slutar)